Круглий стіл

Оскільки державний бюджет на 2013-й рік вже ухвалено парламентом без широкого діалогу з громадськістю, представники вінницьких організацій ветеранів, чорнобильців, дітей війни, пенсіонерів цілком обґрунтовано побоюються, що з фінансуванням пільгових програм можуть бути суттєві проблеми. Саме тому вони звернулися до Сергія Кудлаєнка, аби він як депутат обласної ради не допустив аналогічної помилки на рівні області.

- Хотілося б, щоб при формуванні бюджетів була акумульована якась частка коштів для людей, які конче потребують підтримки, - говорить голова Вінницької міської організації «Союз Чорнобиль України» Микола Бойчук. - Наприклад, часто до нас звертаються чорнобильці, яким потрібно терміново провести якусь непередбачувану операцію, що коштує багато грошей. Із таких резервів можна було б хоча б частково допомагати. Звертається багато вдів чорнобильців, які конче потребують підтримки. Зараз у державі закінчились гроші для фінансування закупівлі ліків. Ми розуміємо, що на це ніяк не можуть вплинути у міській та обласній раді. Але на місці можна посприяти в іншому. Наприклад, нещодавно ми були у Гайсині – там влада чорнобильцям надає офіс за символічну орендну плату – 1 гривня. Дякуючи цьому, там створено музей. Ми також готові облаштувати музей, але повинні бути впевнені в тому, чи ми будемо в цьому приміщенні, що в нас його не заберуть. Ми вдячні міській владі за те, що надає нам офіс в центрі міста, навпроти міськвиконкому, але 4-й поверх вже стає важким для чорнобильців, - сказав Микола Бойчук.

- Минулого року держава почала надавати допомогу по догляду за хворими із психічними розладами, потім цю функцію передали на обласний рівень. Хотілося б, щоб обласна рада про це не забула, щоб виділення необхідних коштів було проконтрольоване, - нагадала голова Вінницького відділення Міжнародного благодійного фонду «Допомога дітям Чорнобиля» Наталія Дмитренко.

А голова Вінницької міської ради ветеранів Віктор Павленко поставив питання про фінансування потреб ветеранських організацій.

- Є Указ Президента про святкування 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників. Президент доручає збільшувати фінансування. У бюджеті 2013-го року, судячи з усього, дохідна частина буде меншою, ніж у нинішньому, та ще й при дефіциті – 50 мільярдів. Звичайно, буде йти мова про скорочення видатків на громадські організації, в тому числі й ветеранські. Я просив би, щоб в обласному бюджеті видатки були хоча б залишені на рівні 2012-го року, - сказав Віктор Павленко.

Голова Ленінської організації ветеранів міста Вінниці Лідія Балаканова через Сергія Кудлаєнка попросила обласних депутатів звернути увагу на питання забезпечення інвалідів війни автомобілями.

- Зрозуміло, що держава із цим своїм обов’язком не справляється, може обласна рада ініціювала б перед Урядом та парламентом можливість грошової компенсації за ненадані машини, щоб люди, які мають на них право, могли хоча б інколи таксі викликати при потребі кудись поїхати. Станом на перше вересня в області на черзі на автомобілі перебував 841 ветеран з числа інвалідів, - сказала Лідія Балаканова.

А голова Вінницької громадської організації «Захист дітей війни» Валерій Козяк подякував Сергію Кудлаєнку за правову підтримку пільговиків.

- Дякуючи юридичному департаменту «Фронту Змін», наша організація вже більше року судиться з Пенсійним фондом по питанню виплати 30-відсоткової надбавки дітям війни. Але без зміни державної політики ми нічого не вдіємо навіть в судовому порядку. А чи можемо ми вплинути на формування державної політики? Думаю, зможемо якщо зажадаємо від усіх партій, які пройшли у парламент і дуже багато всього нам наобіцяли, надати календарний план виконання своїх обіцянок. А ми його будемо контролювати, - запропонував Валерій Козяк.

На думку Сергія Кудлаєнка, проблеми, з якими звертаються представники громадських організацій, не нові. Однак, багато з них можна розв’язати на місцевому рівні. Він запевнив, що на бюджетній сесії обласної ради обов’язково прослідкує, щоб депутати не забули про пільговиків. А із громадськими організаціями Сергій Кудлаєнко має намір укласти угоду про співпрацю. Не як політик, а просто як людина та депутат обласної ради.

- Бюджет наступного року, як і цьогорічний, буде проблемним, але від його прийняття залежать усі виплати у бюджетній сфері області. Ми не можемо допустити, щоб страждали люди. На мій погляд, ми повинні вимагати перегляду державного бюджету новообраною Верховною Радою. Сподіваюсь, новий склад парламенту дослухається до проблем, про які говорять громадські активісти на місцях, адже зі своїми питаннями люди прийдуть до міської, районної чи обласної влади, - сказав Сергій Кудлаєнко



Переглядів: 3893
Поширень: 0