Формування бюджету Вінниці на 2009 рік відбувалося в умовах фінансово-економічної кризи, що повною мірою вплинуло на його показники: стрімкого зростання, яке спостерігалось у попередніх роках, - на разі немає.

Міський бюджет сформовано в обсязі 797,6млн.грн., що складає 105,0 відсотків до рівня 2008 року. Це означає, що з врахуванням інфляційних процесів міська влада буде вимушена скорити реальне фінансування практично по усіх напрямках життєдіяльності міста. У цій ситуації, як зазначив міський голова Володимир Гройсман, «дуже важливим було визначити пріоритети. Тому підхід до формування бюджету міста був прагматичним: адже в першу чергу нам потрібно створити умови для сталого функціонування галузей. Розвиток міста в сьогоднішніх непростих умовах буде стриманим».

 Таким чином бюджет-2009 передбачає фінансування для продовження усіх важливих для міста робіт, які велись інтенсивно у попередні роки – ремонт доріг, інженерних мереж, будинків, благоустрій, освітлення вулиць тощо. Однак кошти закладені лише на першочергові об’єкти, і фінансуватись вони будуть по мірі наповнення бюджету – і тільки після забезпечення видатків по захищених статтях. “ Місто повинно розвиватись і робити це динамічно. Але за браком ресурсу, який в теперішніх умовах є обмеженим, сьогодні відбувається призупинення програм подальшого серйозного масштабного благоустрою. Це ж стосується і масштабних проектів по житловому фонду, по ліфтовому господарству, по придбанню нового обладнання для закладів охорони здоров’я, проектів по інших галузях. Підкреслюю – вони призупинені тимчасово. Але ми будемо приймати рішення щодо них з точки зору прогнозованості економічної ситуації і наповнення нашого бюджету» - коментує прийнятий бюджет-2009 очільник Вінниці.

Що стосується показників бюджету, то співвідношення власних і закріплених доходів та трансфертів державного бюджету у складі загального фонду бюджету міста на 2009 рік майже не змінилися: 64,5% приходиться на власні і закріплені доходи; 35,5% обсягу загального фонду буде забезпечено за рахунок дотації вирівнювання та субвенцій соціального характеру. Структура власних і закріплених доходів майже не зазнала змін. Основними доходними джерелами залишаються податок з доходів фізичних осіб, плата за землю, єдиний податок, торговий патент, місцеві податки і збори за рахунок ринкового збору. Податок з доходів фізичних осіб залишається основним бюджетоутворюючим податком, від якого очікується отримати 332,1 млн.грн. або 77% всіх власних і закріплених доходів загального фонду. На відміну від 2008 року взагалі відсутня субвенція з держбюджету на соціально-економічний розвиток. Основними субвенціями соціального характеру є субсидії для населення на оплату житлово-комунальних послуг, виплата допомог сім‘ям з дітьми, субвенція на надання пільг з послуг зв‘язку та інших пільг, а також компенсація за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Видатки міського бюджету сформовано в обсязі 787,6 млн.грн., що відповідає рівню 2008 року. Видатки загального фонду обраховано в сумі 669,0 млн.грн., що на 50,0 млн.грн. або 11 % більше видатків 2008 р. Структура видатків загального фонду майже не змінилась порівняно з минулим роком. Основна сума видатків буде спрямована на утримання установ освіти - 28,7 % (або 191,7 млн. грн.); соціальний захист - 22,3 % (або 149,3 млн. грн.); охорону здоров‘я - 19,5 % (або 130,1 млн. грн). Бюджет Вінниці у 2009 році залишається соціально спрямованим - майже 75 %. Це видатки на утримання соціально-культурної сфери і соціальний захист. Підтвердженням цього є зростання частки захищених статей, яка складає 80 %. Попри вплив фінансово-економічної кризи на сферу виробництва і, відповідно, на зниження темпів надходження доходів до бюджету, вдалося зберегти позитивну динаміку зростання видатків по основних галузях соціально-культурної сфери.

При формуванні асигнувань на утримання бюджетних галузей та їх установ враховано всі необхідні видатки, які б забезпечували їх нормальне функціонування. В цілому видатки на заробітну плату зростають порівняно з минулим роком на 15 %. В повному обсязі передбачені видатки на енергоносії для бюджетних установ. Видатки планувались за останнім діючим тарифом. Разом з тим, на виконання вимог Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 р.» заплановано зменшення обсягів споживання в натуральних показниках послуг теплопостачання, водопостачання і водовідведення, електроенергії та газу. Відсутність субвенції з державного бюджету на енергозбереження, в умовах, коли необхідно протягом року досягти 20 % економії енергоресурсів і комунальних послуг в натуральних показниках; нереальний рівень інфляції, яка врахована при визначенні видатків на оплату енергоносіїв та інших послуг; відсутність або вкрай низький рівень капітальних видатків в соціально-культурних галузях – проблемні питання, які потребують вирішення. Це можливо за умови внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік».

Як підкреслив Володимир Гройсман: «Сьогодні важко прогнозувати, як буде складатись ситуація в економіці протягом року. Передбачається, що у кінці першого кварталу буде скориговано державний бюджет. Відповідно, ми будемо вносити зміни і до нашого бюджету».


Переглядів: 4650
Поширень: 0