У заході взяли участь заступник начальника Управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку України Вікторія Сузанська, автор ескізів пам’ятної монети Наталя Фандікова, а також представник Фонду народонаселення ООН в Україні та директор Фонду народонаселення ООН в Бiлорусiї Нузгат Есан.

Загалом Національний банк України випускає пам’ятні монети України за різними тематичними напрямами – це монети, присвячені видатним особистостям, визначним подіям, пам’яткам української історії, на підтримку державних та міжнародних програм.

У 2012 році Національний банк України реалізував 1188,1 тис. пам’ятних монет на загальну суму 150,3 млн. грн., у тому числі монет із золота - 8,5 тис. шт., срібла – 139,0 тис. шт., нейзильберу – 1040,6 тис. шт. Це майже вдвічі більше, ніж за 2011 рік. За п’ять місяців 2013 року реалізовано 181,1 тис. пам’ятних монет на загальну суму 26,0 млн. грн., у тому числі монет із золота - 0,9 тис. шт., срібла – 23,5 тис. шт., нейзильберу – 156,7 тис. шт.

Випускаючи монети, Національний банк України намагається привернути увагу суспільства до тем, які підтримують традиції українського народу, духовні цінності людства та присвячені головному і сокровенному. Однією з таких тем є тема материнства.

“Мати – символ життя, святості, вічності, тепла і всепереможного кохання. Культ шанування матері, як глави роду і охоронця, зберігається в багатьох культурах до теперішнього часу. Це велика і вічна тема в мистецтві – одна з прадавніх тем в світовій культурі, – зазначила заступник начальника Управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку України Вікторія Сузанська. - Мати – це берегиня сім’ї, роду та народу. Велике материнське серце прагне відігріти весь світ. Вона завжди готова віддати своїм дітям усе, що в неї є, навіть своє життя”.

Художниця Наталя Фандікова під час роботи над ескізами монети намагалася втілити найніжніші почуття, які збуджує в людях це поняття. “Материнство – це найточніший синонім самовідданості, добра і людяності, світ в усі часи вклоняється таким матерям, благословляючи їх та називаючи словами “мати, матуся, матінка, берегиня”, – сказала митець.

Випуском пам’ятної монети “Материнство” Національний банк України намагається підтримати традиції дбайливого відношення до жінки-матері, підкреслити її особливе значення в нашому житті, подякувати усім матерям”, - додала Вікторія Сузанська.

Представник Фонду народонаселення ООН в Україні та директор Фонду народонаселення ООН в Бiлорусiї Нузгат Есан подякувала Національному банку України за своєчасну ініціативу підтримки материнства в Україні. За останні роки в Україні багато зроблено для поліпшення здоров’я і благополуччя матерів. У цьому контексті Фонд народонаселення ООН в Україні вітає всі заходи, що здійснюються Урядом України, у тому числі в рамках національного проекту “Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства”, який ініційований та реалізується під патронатом Президента України.

За словами Нузгат Есан, Фонд народонаселення ООН сприяє забезпеченню прав усіх жінок (особливо матерів), чоловіків і дітей на здорове життя та рівні можливості. Нузгат Есан зазначила, що “роль жінки як матері не може бути недооцінена”. Вона висловила надію, що спільні зусилля забезпечать українським жінкам щасливе материнство і заможне життя родини.

Довідково.

Пам’ятна монета “Материнство” номіналом 5 гривень, яка уводиться в обіг 18 червня 2013 року, виготовлена зі срібла 925 проби, категорія якості карбування – “пруф”, маса в чистоті – 15,55 г, діаметр – 33,0 мм, тираж – до 10 000 штук. Гурт монети – гладкий із заглибленими написами позначення металу, його проби – Ag 925, маси в чистоті – 15,55 і логотипом Монетного двору Національного банку України.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ; у центрі – колиска як символ дитинства та безсмертя роду, під нею – рік карбування монети 2013 та унизу півколом номінал – П’ЯТЬ ГРИВЕНЬ.

На реверсі монети розміщено стилізоване зображення матері, яка в обіймах тримає на руках дитину, напис півколом МАТЕРИНСТВО. Образ матері сповнений теплом, ніжністю, турботою та любов’ю.

Художник – Наталія Фандікова.

Скульптори: Анатолій Дем’яненко, Святослав Іваненко.

Ціна продажу пам’ятнoї монети “Материнство” (з футляром) – 425 гривень. Придбати її можна в територіальних управліннях Національного банку України та дистриб’юторів Національного банку України з продажу пам’ятних монет.

Нагадуємо, що пам’ятна монета є дійсним платіжним засобом України й обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.



Переглядів: 6589
Поширень: 0