«Поданий законопроект збільшує категорії пенсіонерів-підприємців, які можуть бути звільненими від сплати єдиного соціального внеску. Якщо раніше на звільнення від обов’язкової сплати єдиного соціального внеску могли розраховувати тільки пенсіонери за віком та інваліди, то відтепер до категорії пільговиків включено отримувачів усіх видів пенсій, які досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

За чинним законодавством фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (частина четверта статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Відповідно до запропонованого Мінсоцполітики законопроекту, фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску по досягненню загальновстановленого пенсійного віку незалежно від закону, у відповідності до якого цим особам призначено пенсію».

Чисельність пенсіонерів та інвалідів Вінницької області, які на сьогодні звільнені від сплати єдиного внеску становить більше 5 тисяч осіб. – повідомляє головне обласне управління Пенсійного фонду. Сума єдиного внеску, яка буде недоотримана внаслідок прийняття законопроекту, складе 19,6 млн. грн. на рік (із розрахунку 4011 пенсіонерів, які є фізичними особами-підприємцями, що обрали спрощену систему оподаткування та отримують пенсію за вислугу років і досягли віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).



Переглядів: 3399
Поширень: 0