Із загальної кількості суб’єктів господарювання, що перебувають на обліку у податкових інспекціях Міндоходів Вінниччини 43304 СПД або 34,5 % обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Про це інформує начальник ГУ Міндоходів у Вінницькій області Ірина Зленко. Переважна більшість з них, майже 91 відсоток, припадає на фізичні особи.

За шість місяців цього року вінницькі спрощенці сплатили до казни 94,8 млн.грн. єдиного податку, що на 35,9 млн.грн. або на 60,9 % більше аналогічного періоду 2012 року.

Традиційно в лідерах серед вінницьких підприємців залишається ІІ група спрощеної системи оподаткування – за нею працюють майже 24000 суб\'єктів господарювання – фізичних осіб. На другому місці – перша група – майже 8200 СПД. У третій групі зареєстровані близько 7900 підприємців-фізичних осіб. Четверту групу обрали 3949 представників малого та середнього бізнесу – юридичних осіб. Замикає спрощену систему п\'ята група із 2 підприємцями – фізичними особами та шоста група з 7 єдинниками – юридичними особами.

Очільник обласного підрозділу Міндоходів Ірина Зленко наголошує, що на рівні держави дбають про спрощення започаткування та ведення бізнесу представниками малого підприємництва. Зокрема, у 2012 році розширено коло платників єдиного податку – запроваджено дві додаткові групи платників – 5 та 6. З 1 січня цього року платникам 5-ої групи зменшено ставки єдиного податку з 10% та 7 % до 7% та 5% відповідно. Також, для 2-ої групи – запроваджено подання звітності один раз на рік, а не щоквартально, як це було раніше. Окрім того, у єдинників з’явилась можливість подачі заяви про перехід на спрощену систему оподаткування в електронному вигляді. До того ж, за власним рішенням, протягом року вони мають змогу змінювати групу або ставку податку.

Як підкреслює Ірина Зленко, всі побажання бізнесу находять відображення в спрощенні для платників виконання підрозділами Міндоходів контролюючої функції. Відтак, з 1 січня 2014 року фахівців Міндоходів, переходять до практики електронних перевірок, яка дозволить не тільки підвищити якість і ефективність податкового аудиту, а й знизить адміністративне навантаження на бізнес. Саме спрощенці першими отримають можливість користуватися новим сервісом – „електронною перевіркою”.

У подальшому для малого та середнього бізнесу заплановано запровадження ще ряду новацій, спрямованих на дерегуляцію цього сегменту, зокрема в частині спрощення правил реєстрації та взяття на облік платників єдиного податку та ПДВ.



Переглядів: 3233
Поширень: 0