Міністерство доходів і зборів з метою удосконалення обліку великих платників, пропонує внести зміни до критеріїв їх відбору та щорічно формувати відповідний Реєстр. Так, згідно з відповідним законопроектом щодо змін до Податкового кодексу, великим платником планується вважати юридичну особу, загальний обсяг операцій якої за 12 календарних місяців перевищує 500 млн грн. або загальна сума сплачених до бюджету платежів перевищує 15 млн грн (наразі ця сума складає 12 млн грн).

Відтак, при визначенні великого платника, Міндоходів пропонує відмовитись від використання критерію прибутковості підприємств. Це обумовлено введенням щорічного надання декларації по податку на прибуток підприємств і, відповідно, неможливістю коректних розрахунків за цим критерієм.

На думку фахівців, прийняття проекту забезпечить вдосконалення процесу відбору платників і формування Реєстру, зменшить адміністративний тиск на великих платників. Окрім цього, дозволить суттєво спростити документообіг, а також процедури формування Реєстру та інформування платників щодо включення до нього.



Переглядів: 2909
Поширень: 0