Стіл, за яким збереться родина, так само як і у православних, має налічувати 12 страв. У кожної господині свої секрети і рецепти, що передаються з покоління в покоління. Так, наприклад Тетяна Анджієвська, бабуся якої передала їй рецепт традиційної страви — коропа з горіхами, готує його щороку і кожен раз, говорить господиня, він виходить дещо інакший на смак. Чоловік пані Тетяни увечері вистилає підлогу будинку соломою на знак того, що Христос народився у стайні, а онучки печуть з солодкого тіста янголів на ялинку.

Вартість і столу, і подарунків за рік зросла майже на 30%. Якщо торік вінничани витрачали на свята близько 300 грн, то сьогодні ця сума зросла до 400. Не радують цінами і полиці магазинів, де обіцяне владою зниження вартості олії та борошна благополучно завершилось через тиждень. І знову 1 літр соняшникової олії коштує 9 грн. і більше.

Короп, товстолобик та карась коштують від 8 до 14 грн. за кілограм. Зростає ціна на м’ясо та домашній сир. Так, кілограм “биточної” свинини на “Урожаї” можна купити за 32-25 грн., а телятини — за 33, кілограм домашнього сиру стане хазяйці у 20 грн. — і це рекордна ціна за рік.

Втім, навіть зависока вартість товарів не заважає вінничанам збиратися у давно здавалось би забуті черги та штовхатись у маленьких бутіках, вибираючи подарунки до свят. А продавці відзначають зростання активності покупців з року в рік.

“Святкувати стали частіше, — говорить Людмила, продавець одного з дитячих магазинчиків, — подарунками до Дня святого Миколая, Нового року та Різдва дорослі тепер не обмежуються, додаються ще багато свят, яких раніше не відзначали. Інколи навіть на День Валентина дарують дітям подарунки”.

Головне ж, щоб ніякі негаразди та неприємності не заважали вам насолоджуватись святами, що приходять разом з запахом ялинки та мандаринів у кожен дім. А отець Казимир, священик католицької церкви, вважає, що найголовніше — віра та чистота помислів, яким би не був ваш різдвяний стіл — надміру щедрим чи дуже скромним. На вікні у святий вечір запаліть свічку, радить священик, та радійте гостям, навіть непроханим, які завітають у вашу домівку цього вечора. Адже дива найчастіше трапляються з тими, хто їх чекає.
Короп з горіхами (рецепт від пані Тетяни)
1 кг свіжої риби, 2 цибулини, 2 яйця, 200 г очищених горіхів, 2 ст. ложки панірувальних сухарів, 4 ст. ложки рослинного масла, 2 ст. ложки зелені, мелений перець або мускатний горіх, сіль за смаком.
Рибу очистити від луски, відрізати голову і, не розрізаючи черевця, вийняти нутрощі, добре промити, потім нашпигувати фаршем. Для фаршу горіхи злегка присмажити, подрібнити. Дрібно нарізану цибулю обсмажити в маслі. Горіхи, сухарі, цибулю й варені яйця перемішати, посолити, додати мускатний горіх або мелений перець на кінчику ножа, дрібно посічену зелень. Фаршировану рибу загорнути у фольгу й запікати в духовці протягом 20-25 хвилин при температурі 190°С.


Переглядів: 3821
Поширень: 0