Наївно сподіватися, що всі представники бізнесових структур чи пересічні громадяни беззаперечно та сумлінно виконуватимуть свій конституційний обов’язок – віддавати частину власних коштів у вигляді податків до державної скарбниці для подальшого розвитку та функціонування держави.

Отож, органи доходів і зборів за наслідками проведення документальних перевірок донараховують незадекларовані податки чи збори та виносять рішення про застосування фінансових санкцій за податкові правопорушення.

Втім, бізнесове середовище не завжди згідно з рішеннями контролюючого органу, й, відповідно, оскаржує нараховані податкові зобов’язання та фінансові санкції. Така ініціативність має певні результати, адже із 125 скарг, з якими звернулися платники до відділу адміністративного оскарження Головного управління Міндоходів у Вінницькій області впродовж 9 місяців 2013 року, 10 податкових повідомлень-рішень на загальну суму більш як 5 млн.грн. скасовано повністю, 18 податкових повідомлень-рішень – частково. Тобто, майже 20% від загальної кількості розглянутих рішень приймається на користь платника.

Втім, за розглядом скарг у режимі апеляцій нараховані документальними перевірками грошові зобов’язання не лише скасовують або зменшують, а й іноді - додатково збільшують. Так сталося у 18 випадках – внаслідок додаткової документальної перевірки у рамках апеляційного розгляду правомірності застосування фінансових санкцій платникам було додатково донараховано податкових платежів більш ніж на півмільйона гривень.


Переглядів: 2184
Поширень: 0