За три квартали поточного року до бюджету міста мобілізовано майже 1 млрд. грн., це на 4,7 % більше, аніж у минулому році. Видатки бюджету склали 980 млн. грн., що дозволило забезпечити стабільне функціонування галузей бюджетної сфери, житлово-комунального господарства та транспорту.

За інформацією фінансового департаменту, протягом 9 місяців у місті спостерігалась позитивна тенденція у виконанні міського бюджету як за доходами, так і за видатками.

За звітний період до бюджету міста надійшло 973,7 млн. грн. До загального фонду міського бюджету – 305 млн. грн. власних і закріплених доходів та понад 525 млн. грн. трансфертів з державного і обласного бюджетів. Власні і закріплені доходи загального фонду в порівнянні з минулим роком зросли на 7,8%.

Податок на доходи фізичних осіб та плата за землю залишаються основними бюджетоутворюючими податками. Від ПДФО надійшло майже 230 млн. грн., що на 6,6% більше від аналогічного періоду минулого року. Від плати за землю до бюджету отримано 60 млн. грн. В поточному році значні доходи до бюджету від суми податку на прибуток підприємств – 4,6 млн. грн., що в 6 разів перевищує надходження 2012 року. Важливим доходним джерелом загального фонду бюджету залишаються збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, обсяг якого зріс майже на 12 відсотків і склав 5,4 млн. грн. На це вплинуло збільшення кількості платників на 19,5% та зростання розміру мінімальної заробітної плати.

«Бюджет розвитку у звітному періоді сформовано в сумі майже 80 млн. грн., 83% якого отримано за рахунок єдиного податку, - розповідає директор фінансового департаменту Наталія Луценко. - Завдяки стабільному контингенту платників та зростаючих обсягів діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, надходження єдиного податку зросли порівняно з минулим роком на 45,5%. Таке суттєве зростання пов’язано із вдосконаленням спрощеної системи оподаткування з початку цього року».

За три квартали за рахунок коштів міського бюджету проведено видатків на суму 980,1 млн. грн., що на 1,7% більше, ніж у минулому році. Характерною рисою видаткової частини бюджету є її соціальна спрямованість, що підтверджується досить високим відсотком видатків, які направляються на соціальний захист населення, соціальне забезпечення, утримання закладів соціально-культурної сфери. Пріоритетними при фінансуванні залишаються захищені статті бюджету. Зростання їх частки до 88 відсотків вказує на обмежену можливість направляти кошти на інші видатки. Основними споживачами бюджетних коштів є такі галузі, як соціальний захист, освіта, охорона здоров’я. На їх утримання направлено 702 млн.грн. або 81% всіх видатків. Протягом звітного періоду в повному обсязі забезпечено виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, оплату за енергоносії, харчування, медикаменти та інші захищені статті бюджетної сфери. Заборгованість по захищених статтях станом на 1 жовтня відсутня.

За рахунок коштів бюджету у вересні додатково відкрито три групи в діючих ДНЗ, на що направлено 1,3 млн. грн.

На утримання житлово-комунального господарства за рахунок коштів загального і спеціального фондів бюджету направлено 47,1 млн. грн., що на 4,4% більше порівняно з минулим роком, в тому числі на благоустрій міста використано 39,8 млн. грн.

Для забезпечення стабільної роботи підприємств транспорту з бюджету направлено 41,5 млн. грн., що відповідає рівню минулого року, з них 25,8 млн. грн. направлено на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян за рахунок субвенції з державного бюджету, що складає 28,4% від реальної потреби. З бюджету повністю оплачено за місцеві пільги, тобто пільговий проїзд учнів, студентів та батьків з багатодітних сімей.

Наряду з поточними видатками бюджету, які забезпечують стабільне функціонування галузей, частина коштів міського бюджету направляється на капітальні видатки. З бюджету розвитку на них направлено 59,7 млн. грн., що становить 6,1% всіх видатків бюджету.

Ці кошти направлено на будівництво і реконструкцію об’єктів комунальної власності, на капітальний ремонт і придбання обладнання для закладів бюджетної сфери. Найбільш важливими об’єктами, будівництво і реконструкція яких в 2013 році проводились за рахунок коштів бюджету розвитку, є реконструкція доріг міста, завершення будівництва лазні, реконструкція теплових мереж, котелень, систем теплозабезпечення на виконання Меморандуму із Швейцарією, реконструкція мереж зовнішнього освітлення міста, будівництво дитячих та спортивних майданчиків.​



Переглядів: 3835
Поширень: 0