Відхід від силових методів протидії несплаті податків на користь аналітичній роботі по відшкодуванню завданих державі збитків лежить в основі роботи слідчо-оперативних підрозділів ГУ Міндоходів у Вінницькій області. Це призвело до суттєвого підвищення економічної ефективності їх роботи.

Так, сума відшкодованих збитків по закінчених кримінальних провадженнях з початку цього року склала майже 6,7 млн. грн., що майже вдвічі перевищує показник такого ж періоду минулого року. Більша частина відшкодувань є добровільною. Як наслідок, кількість кримінальних проваджень, переданих до суду для звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з добровільним відшкодуванням завданих державі збитків, збільшилася у п’ять разів проти минулого року. Крім того, по трьох кримінальних провадженнях у цьому році укладені угоди про визнання винуватості (це новація Кримінального процесуального кодексу), за якими підозрювана чи обвинувачувана особа визнає свою винуватість у вчиненні правопорушення, узгоджується покарання або звільнення від нього з випробуванням. Обвинувальний акт з підписаною сторонами угодою невідкладно надсилається до суду. За наслідками укладеної угоди особа вже не може оскаржувати вирок.

У 2013 році жодна особа не була затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення у сфері оподаткування, також ніхто на сьогодні не утримується під вартою.

Діяльність слідчо-оперативних підрозділів Міндоходів і його головного управління у Вінницькій області орієнтована на впровадження світового досвіду при проведенні досудового розслідування кримінальних проваджень, особлива увага приділяється розвитку аналітичної функції, а саме роботі з базами даних та інформаційно-аналітичними системами, наголошує з цього приводу заступник начальника – начальник слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Вінницькій області Роман Кубай. Фактичне втручання в господарську діяльність суб’єктів господарювання максимально скорочується.
 



Переглядів: 2420
Поширень: 0