Також з початку 2014 року податок на нерухоме майно сплачуватимуть і фізичні особи. Це нововведення стосуватиметься лише власників великих житлових площ. До 1-го липня 2014 року платників-фізичних осіб повідомлять про суму податку, сплатити який доведеться протягом 60 днів.

Громадянам варто звернути увагу, що відтепер повідомлення-рішення на сплату надсилаються платникам не за місцем знаходження об’єкту нерухомості, як було передбачено раніше, а за місцем реєстрації (прописки) самого платника. При цьому податок, як і раніше, сплачуватиметься за місцем знаходження об’єкту житлової нерухомості. Реквізити на сплату податку зазначаються в повідомленні-рішенні.

Загалом же закон став справедливішим. Перелік громадян, які звільнятимуться від його сплати значно розширився. Не сплачуватимуть податок: опікуни; піклувальники; діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти-інваліди, які виховуються одинокими матерями (батьками); багатодітні, прийомні, або малозабезпечені сім’ї та власники дачних (садових) будинків. Але для цих категорій пільгуватиметься лише один об’єкт житла. Також не є об’єктами оподаткування: об\'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності); об\'єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов\'язкового) відселення, визначені законом, в тому числі їх частки; будівлі дитячих будинків сімейного типу; гуртожитки.

Пільгу з податку на нерухоме майно, відтепер, надаватимуть не на один об’єкт нерухомості, а на сумарну житлову площу: для квартир – 120 м.кв., будинків – 250 м. кв., квартир і будинків – 370 м. кв. За умов перевищення пільгових метрів громадянам доведеться сплатити податок у розмірі від 1 до 2,7 % від мінімальної зарплати за кожен надлишковий квадратний метр.

За детальною інформацією можна звернутися до Центрів обслуговування платників місцевих податкових інспекцій (http://vin.minrd.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/)
 


Переглядів: 3049
Поширень: 0