Щодо переліку витрат, які надають право на податкову знижку, то до них відноситься, зокрема, частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом, благодійна допомога неприбутковим установам, у розмірі, що не перевищує чотирьох відсотків загального річного оподатковуваного доходу платника, сума коштів, сплачених на користь закладів освіти платника та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, витрати понесені у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу з використанням інших видів палива та сплата видатків на будівництво доступного житла тощо.

Варто наголосити, до податкової знижки включаються тільки витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображені їх вартість та строк продажу (виконання, надання). При цьому, у році, за який подається декларація, декларант повинен отримувати офіційну заробітну плату, з якої утримувався та сплачувався податок. Інші доходи, одержані у звітному році, зокрема, від підприємницької діяльності, грошового забезпечення тощо, до уваги не беруться.

Податкова знижка надається виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний орган державної податкової служби і має відмітку у паспорті.

Зауважимо, строк подання декларації, в якій особа претендує на податковий кредит, не обмежується 1 травня. Втім якщо до закінчення податкового року своїм правом на нарахування податкової знижки не скористаєтесь, то на наступні податкові роки воно не переноситься.

Нагадаємо, минулоріч правом на отримання податкової знижки скористалося понад 8 тисяч вінничан. За результатами перерахунків вони отримали з бюджету близько 8 мільйонів гривень.

Для зручності декларантів відеозразок заповнення декларації про майновий стан та доходи з відповідними додатками розміщено за адресою: http://vin.minrd.gov.ua/media-ark/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi-materiali/1430.html


Переглядів: 2903
Поширень: 0