ГУ Міндоходів у Вінницькій області нагадує, якщо громадянин України отримував дохід з іноземних джерел він повинен внести його до річної податкової декларації, яка подається до 1-го травня 2014 року, та сплатити податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) в розмірі 15% (17%) від суми отриманого доходу. Винятком є суми доходу у вигляді дивідендів з іноземним джерелом їх виплат, які оподатковуються за ставкою 5%.

До осіб, що одержують іноземні доходи, зокрема належать: особи, які виїжджають за кордон на сільськогосподарські роботи; для надання послуг домашнього персоналу (домробітниці, гувернантки, вихователі, економки, няньки, кухарі, покоївки, водії, садівники, доглядальниці, санітарки, прибиральниці, мийники посуду, перекладачі тощо), а також моряки, що працюють на судах іноземних судновласників. Це також можуть бути будь-які інші доходи, джерело походження яких знаходиться за межами України.

Порядок оподаткування іноземних доходів встановлений пунктом 170.11 статті 170 Податкового кодексу України.

Платник може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Але лише стосовно доходів, отриманих у країнах, з якими діють договори про уникнення подвійного оподаткування. Їх перелік розміщено на сайті Міндоходів.

При цьому платник зобов’язаний одержати  довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Така довідка видається державним органом країни, де отримується дохід, уповноваженим справляти такий податок. Довідка має бути легалізована консульською установою України у відповідній країні (ст.13 Податкового кодексу України).

Слід врахувати, що не зараховуються у зменшення річної суми нарахованого податку на доходи фізичних осіб:

а) податки на капітал (приріст капіталу), податки на майно;

б) поштові податки;

в) податки на реалізацію (продаж);

г) інші непрямі податки незалежно від того, чи належать вони до категорії прибуткових або вважаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав.

У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник несе відповідальність згідно Податкового  кодексу та інших законів України.



Переглядів: 3144
Поширень: 0