Відтоку депозитів цієї весни більше не буде. Більше того, українці хоч і повільно, але все-таки почнуть повертати свої вклади в банківську систему вже наступного тижня. Такий прогноз у коментарі УНН висловив фінансовий експерт Ерік Найман. За його словами, до травня вкладники повернуть на свої депозитні рахунки близько 53 млрд. гривень, які вони за останні місяці з банків винесли.

"Тенденція вже спадає, тієї паніки вже немає. Думаю, що наступного тижня українці почнуть повільно повертати депозити, гроші в банківську систему України, - зазначив Найман. - Повернеться все, що українці забрали з банків, всі 53 млрд. гривень - протягом найближчих 1-1,5 місяців».

Разом з тим, вважає експерт, Національному банку України ще рано скасовувати свою постанову про обмеження зняття валюти в банках (не більше 1,5 тис. дол. на добу). На думку Наймана, дану постанову слід відміняти тільки після підписання Україною угоди з МВФ. Крім того, експерт упевнений, що українці не дуже постраждали від дії постанови.

«Чи багато українців витрачають грошей більше, ніж на 1500 доларів на день? Ні. Тому більшість українців навіть не помітило цю постанову», - сказав він. Зате українці помітили девальвацію гривні. Курс долара на міжбанківському валютному ринку вже перевищив позначку в 11 грн. Але і це ще не межа, вважають експерти. На думку Наймана, поки переговори між Україною і МВФ не закінчаться, гривня може продовжити своє падіння до 12 гривень за 1 долар. І в такому піку національної валюти винні в тому числі рядові вкладники банків.

"Це сталося тому , що вкладники пішли в банки знімати свої депозити. Нацбанк допоміг банкам, надавши гривню, яка частково опинилася на руках у імпортерів. Ціни на бензин виросли, хоча попиту на нього - ні. Багато хто також на всякий випадок купили долари, от курс і виріс, - нагадує Найман. - Тепер все залежить від того, як швидко Україні вдасться домовитися з МВФ. Якщо швидко - то гривня повернеться до 10 гривень за 1 долар, якщо повільно - то курс гривні складе 12 гривень".

Хоча президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко не виключає, що гривня може і зміцнитися - приблизно до 9 грн. за долар. Але домогтися цього, вважає експерт, можна лише нарешті заспокоївши запаніку вкладників: наприклад, ввівши той чи інший валютний коридор.
"Не має значення, який: 9 або 10, 11. Це не грає ролі. Але це б сильно заспокоїло ринок. Істотно заспокоїло", - упевнений експерт. Тоді як можливий податок на депозити понад 50 тис. грн. мав би зворотну реакцію, вважає Охріменко. У Нацбанку тим часом заспокоюють, заперечуючи швидке введення такого податку. За словами голови НБУ Степана Кубіва, в регуляторі також сумніваються у своєчасності ініціативи про оподаткування доходів по депозитах.

"Яка моя позиція. З одного боку, це потрібно начебто робити. Але я задаюся питанням, чи потрібно це робити зараз, - заявив Кубів. - Сьогодні йдуть консультації з цього питання з міністром фінансів і міністром економіки. Наша позиція не повністю збігається, я сьогодні поінформував керівників фракцій. Дискусія продовжиться. Це треба робити, але в перспективі". Він також зазначив, що введення подібних ініціатив можливе лише після проведення дискусій з журналістами, вкладниками, асоціаціями та бізнесом.

Разом з тим, головний банкір країни вважає, що можна було б оголосити так звану депозитно-податкову амністію. "Наприклад, для громадян, які принесуть свої заощадження в банки до 1 травня. Такі депозити в 2014 році не оподатковуватимуться", - запропонував Кубів.

Але чи є зараз в Україні банки, в які свої «кровні» можна віднести без побоювання за їх збереження? Для того, щоб не залишитися біля «розбитого корита» , аналітики радять не спокушатися на захмарні ставки, якщо банк не входить хоча б до 20-ки рейтингу НБУ за розміром активів. А краще за все розглядати для розміщення депозитів першу десятку. У неї, нагадаємо, входять Приватбанк, Ощадбанк, Дельта Банк, Райффайзен Банк Аваль, Укрсоцбанк, Промінвестбанк, Ощадбанк Росії, ПУМБ, Надра і Альфа -Банк.

Найбільші ставки серед першої десятки - у Дельта Банку, Промінвестбанку, Альфа - Банку. Як бачимо, двоє з них - банки з російським капіталом. А у зв\'язку з нинішньою ситуацією в країні виникає логічне запитання: чи не підуть вони взагалі з українського ринку? Банкіри запевняють, що ні. Мовляв, політика - політикою, але банківська справа - це бізнес.

«У Промінвестбанку і його основного акціонера - немає ніяких планів щодо згортання нашої роботи і присутності в Україні, - стверджує глава правління найбільшого банку з російським капіталом в Україні - Промінвестбанку Віктор Башкіров. - Наш основний акціонер продовжував і продовжуватиме надавати банку всебічну підтримку».

Щоб заспокоїти клієнтів, у Промінвестбанку навіть запустили цілий ряд нових депозитних пропозицій. Зокрема, тим, хто достроково забрав свої «кровні» з банку, починаючи з 20 січня цього року, фінустанова пропонує відновити свої депозити без втрати відсотків.

Назустріч вкладникам банк пішов і в питанні повернення комісій - клієнти Промінвестбанку отримують компенсацію комісій інших банків за безготівковий переказ грошей на депозит в розмірі 1 тис. грн. Внести кошти на депозитний вклад можна також через термінали IBox по всій Україні або банкомати в функцією прийому готівки. Крім цього, за відкриті вклади через інтернет- банкінг та за депозити пенсіонерів банк дає бонус +0,5 % до діючої ставки.

Ті, хто вже є клієнтом ПІБу, відкрити депозит можуть навіть по телефону. Всього один дзвінок в контакт-центр і обумовлена сума в режимі телефонної розмови з поточного рахунку клієнта буде переведена на його депозитний вклад. Знову ж таки з бонусом +0,5% до ставки.

«Ми прагнемо до того, щоб користування нашими продуктами було для клієнтів швидким, простим, зручним і, звичайно ж, вигідним. За рекордно короткий час ми запропонували цілий ряд нових можливостей. Можу підтвердити - клієнти вже оцінили переваги і вигоди наших ініціатив. І не в останню чергу завдяки нашим ставками по депозитах, які на сьогодні кращі серед банків вищої категорії надійності» , - зазначає директор департаменту роздрібного бізнесу Промінвестбанку Андрій Карякін.

У Промінвестбанку вірять також, що їх депозитні пропозиції українські вкладники будуть рекомендувати своїм друзям і знайомим. За депозит друга або знайомого, відкритого в ПІБі дають винагороду 100 грн. Ще одне ноу -хау - відкриття депозиту без відвідування відділення. Представник банку приїде до клієнта для підписання договору банківського вкладу, а клієнт вже сам вибере зручний для нього спосіб внесення грошей на депозит: через термінали IBox , банкомати в функцією прийому готівки або через касу банку.


Переглядів: 3522
Поширень: 0