Дані порушення стосувалися правил тимчасового ввезення на територію України транспорту особистого користування. Тож слід пам’ятати, що можливий термін перебування такого транспорту в Україні не більше одного року. За певних умов органи міндоходів подовжують термін, але не більш як на 60 днів. Такий транспорт обов’язково повинен мати реєстрацію в уповноважених органах іноземних держав.

Громадяни-резиденти можуть тимчасово ввозити транспорт за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД та причепів до них товарної позиції 8716 згідно з УКТ ЗЕД на термін до 1-го року. При цьому, їм слід задекларувати транспорт, сплатити відповідні платежі, та надати письмове зобов’язання про його зворотне вивезення.

Ввезення усіх інших транспортних засобів відбувається за такою ж схемою, але додатково до них будуть застосовані заходи гарантування, передбачені розділом Х Митного кодексу України.

Громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на митну територію України лише один транспортний засіб за товарною позицією 8703 (крім підпозиції 8703 10) згідно з УКТ ЗЕД, та причіп до нього, що класифікується за товарною підпозицією 8716 10 згідно з УКТ ЗЕД (якщо він ввезений разом із транспортним засобом). Також резиденти можуть ввозити транспорт на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року (який може бути як безперервним, так і з перервами), без сплати митних платежів. В цьому випадку слід подати до органу доходів і зборів підтверджуючі документи на право власності та реєстрацію транспортного засобу у відповідній країні.

Громадянин, який тимчасово ввозить транспорт в Україну може його використовувати лише для власних потреб. Якщо ця вимога порушується, на особу накладають штраф у розмірі п’ятиста неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Внаслідок втрати транспорту чи його зіпсування в результаті аварії чи непереборної сили, перебіг строку тимчасового ввезення зупиняється. Але це відбувається за умови подання власником до органів Міндоходів достатніх доказів. Дозволено поміщати такий транспорт у митний режим відмови на користь держави чи знищення або руйнування.



Переглядів: 2866
Поширень: 0