Забезпечення стабільних надходжень до бюджетів усіх рівнів – основне завдання органів Міністерства доходів і зборів. Поповнення державної казни за рахунок виведення коштів із тіньового сектору економіки – в основі роботи слідчо-оперативних підрозділів Міндоходів.

З початку цього року силами оперативників ГУ Міндоходів у Вінницькій області попереджено витік більше 3 мільйонів гривень з бюджету у вигляді незаконного відшкодування податку на додану вартість. Втім, розкрадання бюджетних коштів здійснюється переважно через державні закупівлі і непрозорі тендерні процедури. Підрозділами по боротьбі з розкраданням бюджетних коштів за неповні п’ять місяців викрито більше півтора десятка кримінальних правопорушень у цій сфері. Вже повернуто до бюджету понад 650 тисяч гривень.

Одним з основних джерел живлення тіньової економіки слугує ринок підакцизних товарів – алкоголю, тютюну, спирту. З реалізованої нелегальної продукції бюджет не отримує жодної гривні податків та зборів, однак страждає не лише казна, але й життя і здоров’я споживачів від вживання алкогольного сурогату. Більш ніж на 2,6 млн. грн. такої продукції у нинішньому році вже вилучено, втім, відпрацювання триватимуть до повної ліквідації тіньового ринку підакцизної продукції.

В рамках розслідування кримінальних правопорушень бюджету відшкодовано понад 2 мільйони гривень – це ті кошти, які повернуто з тіньового обігу.

- Наше ключове завдання сьогодні – перекрити основні шляхи виведення коштів у тіньовий обіг, - наголошує виконуючий обов’язки заступника начальника головного управління Міндоходів у Вінницькій області – начальника слідчого управління фінансових розслідувань Сергій Кавун. – В першу чергу це ліквідація тіньового ринку підакцизних товарів, протидія розкраданню бюджетних коштів, недопущення незаконного відшкодування податку на додану вартість, відпрацювання підприємств-користувачів послуг конвертаційних центрів. Ми маємо задіяти усі резерви для забезпечення надходжень коштів до бюджету через руйнування схем ухилення від оподаткування. Виведені «з тіні» мільйонні суми коштів залучені в економіку держави.



Переглядів: 2927
Поширень: 0