Більшості вінничан не варто хвилюватися, адже податок стосується лише тих, хто має понад 120 кв. метрів нерухомості. До 1-го липня 2014 року лише 225 платників-фізичних осіб отримають повідомлення і знатимуть суму податку на нерухоме майно, яку доведеться сплатити протягом 60 днів. Нагадаємо, що змінилася база оподаткування. Раніше податком обкладалась житлова площа, а згідно антикризових змін у законодавстві до бази оподаткування належить загальна площа нерухомого майна.

Але оскільки громадянам в поточному році податок нараховуватиметься за 2013 рік, то обчислюватимуть його виходячи із житлової площі. За перший квартал 2014 теж на житлову площу, а вже з другого кварталу − на загальну. 

Пільги залишилися ті ж самі, але із врахуванням квадратури загальної площі. Для квартир – 120 м.кв., будинків – 250 м. кв., квартир і будинків – 370 м. кв. За умов перевищення пільгових метрів справлятиметься податок у розмірі від 1 до 2,7 % від мінімальної зарплати за кожен надлишковий квадратний метр. Таким чином платитимуть лише власники великих житлових площ. Більшості жителів Вінниччини цей податок не стосуватиметься.

Зробити звірку громадяни можуть, завітавши до Центрів обслуговування платників державних податкових інспекцій. Звірка проводиться за місцем реєстрації (прописки) громадян, які є власниками квартир чи будинків.



Переглядів: 3400
Поширень: 0