Мотивації запровадження законодавцями військового збору загальновідомі та зрозумілі. Окремо слід зазначити те, що, напевно вперше в історії поява нового податку не спричинила у суспільстві негативного резонансу - усі свідомі громадяни прагнуть усіляко допомогти державі у скрутні часи.

Механізм його обчислення та сплати викладено у розділі ХХ Податкового кодексу України (підрозділ 10, п.16.1). Платниками збору є безпосередньо громадяни України та іноземці, а функції нарахування, утримання та сплати до бюджету виконують податкові агенти - суб’єкти господарювання, які виплачують їм дохід. Слід вказати, що новий платіж наразі є актуальним предметом для запитань, як у бухгалтерів, так й у громадян. Найчастіші запитання стосуються об’єкту оподаткування, а саме: з якої суми доходів утримується військовий збір.

Отож, Податковим кодексом визначено, що об\'єктом оподаткування військовим збором є такі види доходів:

  • доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами;
  • доходи у формі інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податків згідно із цивільно-правовими договорами;
  • доходи у формі виграшу в державній і недержавній грошовій лотереї, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри.

Суттєвими факторами при обчисленні військового збору з доходів громадян є наявність трудових відносин з підприємством (якщо йдеться про зарплату або інші виплати та винагороди) або наявність цивільно-правового договору на виконання робіт, послуг (якщо доходи виплачуються фізособам за договорами підряду).

Не оподатковується військовим збором доходи фізичної особи в межах підприємницької діяльності та доходи самозайнятих осіб. Також законодавством не встановлено окремих пільг чи обмежень максимальної величини доходу з якого справляється військовий збір.

Наприкінці нагадуємо, що нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Податкового кодексу України, за ставкою 1,5 відсотка від об\'єкта оподаткування.



Переглядів: 3124
Поширень: 0