Головне управління Міндоходів у Вінницькій області нагадує, що об\'єктом оподаткування військовим збором є, зокрема доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв\'язку з трудовими відносинами.

Також слід зазначити, що право на матеріальне забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають, зокрема застраховані особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи і час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законодавством.

Тобто, працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою та відповідно мають право, зокрема, на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування у разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності.

Враховуючи наведене, виплати по листках непрацездатності (оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця та допомога по тимчасовій непрацездатності) з метою оподаткування військовим збором прирівнюються до заробітної плати та оподатковуються військовим збором на загальних підставах.

Додамо, що загалом по Вінниччині з початку дії військового збору перераховано на потреби армії майже 23 мільйони гривень, з яких більше 15,5 млн. грн. надійшло протягом вересня поточного року.

Крім того звертаємо увагу платників! З інформаційними та роз’яснювальними матеріалами щодо військового збору можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (дані роз’яснення у категорії 132) або в банері «Єдина Україна. Сплата військового збору – допомога армії» (роз’яснювальні матеріали) .



Переглядів: 3401
Поширень: 0