Головне управління ДФС у Вінницькій області нагадує, що відповідно до норм Податкового Кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) визначений у порядку, встановленому Кодексом. Даним порядком встановлено, що податковим агентом платника податку - орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об\'єктів нерухомості (включаючи земельну ділянку, що знаходиться під такою нерухомістю, чи присадибну ділянку), є орендар. Якщо ж орендар є фізичною особою, яка не є суб\'єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку - орендодавець.

Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Кодексом для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, а сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов\'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації.

Звертаємо увагу, що така декларація подається орендодавцем до 1 травня року, що настає за звітним в податковий орган за місцем проживання (реєстрації).

Отримати більш детальну інформацію з питань оподаткування доходів, отриманих від здавання в оренду власного нерухомого майна та декларування доходів можна в Центрах обслуговування платників при податкових інспекціях області за місцем проживання.

Крім того повідомляємо, що на офіційному веб-порталі ДФС України та суб-сайті ГУ ДФС у Вінницькій області функціонує спеціальний банер «Декларування доходів громадян 2015», у якому, крім інструктивних та інформаційних матеріалів, розміщені зразок Декларації про майновий стан і доходи та детальна Інструкція щодо її заповнення та додатків до неї.



Переглядів: 4674
Поширень: 0