20 грудня у залі засідань міської ради відбулось чергове засідання Ради підприємців при міському голові. На обговорення виносилось два питання: про встановлення місцевих податків та зборів, які є ​основним джерелом наповнення міського бюджету, та запровадження на території міста акцизного збору.

23 січня має відбутись чергова сесія Вінницької міської ради, на якій депутати розглядатимуть проект міського бюджету та проект Програми соціально економічного розвитку міста на 2015 рік. 20 січня відбулось засідання Ради підприємців, де обговорювались розмір місцевих податків та зборів і порядок їх справляння, а також запровадження на території міста акцизного збору. Про зміни в законодавстві і плани міської ради розповіли підприємцям заступник міського голови Валерій Коровій, який координує фінансові і економічні питання, та директор департаменту фінансів Наталія Луценко.

Останніми законодавчими змінами до Податкового та Бюджетного кодексів України за місцевими бюджетами закріплено стабільне джерело доходів – шість місцевих податків і зборів. Це єдиний податок, плата за землю, транспортний податок, туристичний збір, податок на нерухоме майно та збір за місця для паркування транспортних засобів. Саме з них буде формуватись дохідна частина бюджету територіальних громад, відповідно, її розмір буде напряму впливати на розвиток територій. Суттєвий внесок у наповнення бюджету очікується від єдиного податку і плати за землю.

Найбільш актуальними питаннями на сьогоднішній день є зміни в оподаткуванні нерухомого майна та запровадження нового транспортного податку, який ще називають податком на розкіш. Наталя Луценко звернула увагу присутніх на те, що в 2015 році буде оплачуватись податок на нерухомість за ставками, які діяли в 2014 році. А податок на нерухомість за новими правилами за підсумками 2015 потрібно буде платити вже в 2016 році. Податківці повинні до 1 липня надіслати фізособі повідомлення про нарахований податок, а власник нерухомості повинен сплатити податок протягом 60 днів після отримання такого повідомлення. Юридичні особи будуть оплачувати податок щокварталу в 2015 році згідно з поданими ними деклараціями до 20 лютого 2015 року.

Підприємців також цікавили ставки оподаткування нерухомого майна. Наталія Луценко розповіла, що ставки пропонується встановити у відсотках від мінімальної заробітної плати на початок року для житлового будинку – 2%, прибудови до житлового будинку – 1,5%, квартири та котеджу – 2%, кімнати у комунальних квартирах – 1%, для садового будинку – 1%, для дачного будинку – 1,5%.

Разом з тим заступник міського голови Валерій Коровій повідомив, що виконавчі органи міської ради вже навесні мають завершити відпрацювання системи пільг для вінничан щодо оподаткування нерухомості. «Ми впровадимо обґрунтовану систему пільг, яка буде спрямована на підтримку найбільш соціально незахищених верств населення в цій частині податку. Тут різні є думки, наприклад, сьогодні ми обговорювали можливість прив’язати цю систему до тієї категорії людей, які отримують субсидію (переважна більшість пенсіонерів отримують субсидію), є й інші варіанти. Тобто сьогодні ми пропрацьовуємо це питання, і запровадження пільгових ставок – це буде наступний етап вдосконалення системи оподаткування нерухомості», - каже Валерій Коровій.

Також ставки визначені для інших приміщень: готельні будівлі – 2%; офісні будівлі – 2%; торговельні будівлі – 2%; гаражі – 1%; будівлі для публічних виступів – 2%; господарські (присадибні) будівлі – 0,5%. У 2015 році ставка податку для об’єктів нежитлової нерухомості, що перебуває у власності фізичних і юридичних осіб, не може перевищувати 1%.

Загалом від податку на нерухоме майно в цьому році до міського бюджету очікуються надходження в розмірі 6,1 млн. грн. Від транспортного податку – трохи більше 8 мільйонів. Його будуть сплачувати люди, які мають зареєстровані у Вінниці легкові автомобілі, що використовувалися до 5 років і мають об’єми циліндра понад 3000 куб.см.

Плата за землю, відповідно до останніх змін до Податкового кодексу України, змінила свій статус – стала місцевим податком. Під час обговорення цього питання Валерій Коровій повідомив, що враховуючи впровадження податку на майно, міська рада не пішла на підвищення, і плата залишилась на тому рівні, якому була раніше. Очікуваний обсяг надходжень до бюджету від цього виду оподаткування становить 109,7 млн. грн. за рахунок застосування індексу інфляції.

Під час засідання директор департаменту фінансів Наталія Луценко розповіла також про зміни в оподаткуванні суб’єктів господарювання, які користуються спрощеною системою і сплачують єдиний податок. До 1 січня було 6 груп таких платників, сьогодні їх стало 3, і 4-а група – це сільськогосподарські виробники. Є також зміни в допустимих розмірах прибутків, які вказують на приналежність підприємця до тієї чи іншої групи. Ці нововведення сприяють тому, що на єдиний податок можуть перейти великі підприємства, які мають дохід до 20 млн. грн., а збільшення кількості платників єдиного податку автоматично сприятиме зростанню надходжень до міського бюджету. «Платники єдиного податку звільняються від нарахування, сплати та подання звітності по таких податках: податок на прибуток; на доходи фізичних осіб, ПДВ, податок на майно (в частині земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для провадження господарської діяльності)», – повідомила Наталія Луценко.

За рахунок єдиного податку в 2015 році очікується надходження до міського бюджету в розмірі 80,99 млн. грн. Це менша сума ніж у минулому році (2014р – 114,88 млн.грн.), і пов’язана вона із зниженням відсотку оподаткування для третьої групи платників, який зафіксований на рівні 2-4% (раніше було 5-7%) та є стимулом для підприємництва до легалізації своєї діяльності.

Щодо запровадження акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, Наталія Луценко розповіла, що базою оподаткування є вартість (з податком на додану вартість) підакцизних товарів, реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі. Ставка буде встановлена у розмірі 5%, як це передбачено законодавством. Сума очікуваного надходження до бюджету у 2015 році – 94,5 млн. грн.​



Переглядів: 4226
Поширень: 0