Головне управління ДФС у Вінницькій області нагадує всім мешканцям Подільського краю про обов’язок подання декларації щодо доходів, отриманих із джерел за межами України. Тобто, фізичні особи, що є громадянами України та працюють, тимчасово або постійно за кордоном, повинні декларувати доходи, отримані  як із джерел в Україні, так і іноземні доходи.

До осіб, що одержують іноземні доходи, зокрема, можуть бути віднесені: особи, які виїжджають за кордон на сільськогосподарські роботи; для надання послуг домашнього персоналу (домробітниці, гувернантки, вихователі, економки, няньки, кухарі, покоївки, водії, садівники, доглядальниці, санітарки, прибиральниці, мийники посуду, перекладачі тощо), а також моряки, що працюють на судах іноземних судновласників тощо.

Нормами Податкового кодексу України передбачено, що дохід, отриманий з джерел за межами України, - це будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи, зокрема, проценти, дивіденди, роялті, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо (пп.14.1.55ПКУ).

Порядок оподаткування іноземних доходів регламентується пунктом 170.11 Кодексу. Зокрема, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподаткувати дохід за ставками 15 (17%). Винятком є лише доходи у вигляді дивідендів з іноземним джерелом нарахування або нараховані нерезидентами, які оподатковуються за ставкою 5 %.

Додамо, якщо на території України діють міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування з країною отримання іноземних доходів, то платник податку може зменшити суму нарахованого у  декларації податку на доходи фізичних осіб на суму податків, сплачених за кордоном. При цьому сума такого зменшення не може перевищувати суму податку, розраховану із суми загального річного оподатковуваного доходу такого платника відповідно до законодавства України.

Для отримання права на зарахування податків, сплачених за межами України, платник зобов’язаний одержати довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Така довідка видається державним органом країни, де отримується дохід, уповноваженим справляти такий податок. Довідка має бути легалізована консульською установою України у відповідній країні. У разі відсутності таких документів платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У випадку неподання в установлений строк податкової декларації платник несе відповідальність, встановлену Податковим кодексом України та іншими законами.

Варто зазначити, що декларації про доходи приймаються до 1 травня 2015 року. Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих з джерел  за межами України здійснюється у додатку 4 до рядка 01.06 Декларації.

Податок на доходи фізичних осіб, зазначений у поданій Декларації сплачується  фізичною особою самостійно до 1 серпня 2015 року.

З формою Декларації про майновий стан та доходи (та додатків до неї) та прикладами її заповнення можна ознайомитися на офіційному сайті ДФС України www.sfs.gov.ua.  

Наразі нагадаємо, що за результатами деклараційної кампанії 2014 року  жителями Вінниччини було  подано 67 декларацій про майновий стан і доходи, які містили відомості про іноземні доходи на загальну суму 4546,7 тис.грн., що склало 1% від загального обсягу задекларованих доходів по області.



Переглядів: 3243
Поширень: 0