Сьогодні на обліку в органах ДФС області перебуває близько 116,8 тисяч платників єдиного внеску, з яких майже 18 тисяч страхувальників, які використовують працю фізичних осіб та мають обов’язок щомісячного звітування до контролюючих органів протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду. Саме для упередження проблемних ситуацій, які можуть виникати при прийманні та обробці звітності з єдиного внеску Головне управління ДФС у Вінницькій області інформує, що відповідальними за правильність заповнення звіту є страхувальники. Враховуючи, що звіт  повинен подаватися в повному обсязі, і у разі відсутності обов’язкових реквізитів та подання без всіх необхідних таблиць, звіт не вважається звітом і вважається таким, що не подавався.

Зокрема, у разі виявлення помилки щодо не включення заробітної плати працівника у звіт за звітний період, страхувальник не має права після закінчення терміну подання повторно формувати та подавати до органів ДФС нову звітність з типом «початкова». В даному випадку помилка виправляється шляхом донарахування сум єдиного внеску на суму заробітної плати нарахованої в попередніх звітних періодах у звіті Додаток 4 за наступний місяць, а саме у таблиці 6 із застосуванням коду типу нарахування 2 «сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку страхувальником самостійно донараховано суму єдиного внеску». Зазначена норма прописана в пункті 4.9 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013р. № 454 (далі – Порядок).

Також, звертаємо увагу на те, що згідно п. 5.2 Порядку, у разі виявлення страхувальником самостійно недостовірних відомостей, які подані після закінчення звітного періоду та/або накопичені в електронних базах даних персоніфікованого обліку, страхувальник подає до контролюючих органів необхідні скасовуючі документи щодо виявлених недостовірних відомостей про застраховану особу та одночасно початкові документи із зазначеними вірними відомостями на таку особу разом з пояснювальною запискою щодо зміни відомостей.

Зазначені роз’яснення надані листом ДФС України від 16.03.2015р № 8696/7/99-99-11-93-01-17.



Переглядів: 2883
Поширень: 0