ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує, що відповідно до пункту 177.5 статті 177 Податкового кодексу України, авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються фізичною особою — підприємцем самостійно, але не менш як 100% річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік, та сплачуються до бюджету — по 25% щокварталу (до 15 березня, 15 травня, 15 серпня та 15 листопада).

Об\'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб для підприємців, що працюють на загальній системі оподаткування, є чистий оподатковуваний дохід тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов\'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця. Такі витрати перераховані в п.177.4 Податкового кодексу, це зокрема вартість сировини, матеріалів, товарів, витрати на оплату праці, транспортно-експедиційні та інші.

У разі зменшення суми отриманого доходу за попередній календарний квартал поточного року більш ніж на 20% порівняно з розрахунковою очікуваною сумою доходу на такий квартал, платник податку має право зменшити суму авансового платежу, що підлягає сплаті у встановлений строк, пропорційно до зменшення суми зазначеного доходу.

Для такого зменшення суми авансового платежу фізична особа — підприємець до настання строку сплати подає до податкової інспекції заяву в довільній формі. Вона повинна містити розрахунок зменшення суми авансового платежу та коротке пояснення обставин, що призвели до зменшення суми отриманого доходу.

Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації, з урахуванням сплаченого ним протягом року податку на доходи фізичних осіб та збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності на підставі документального підтвердження факту їх сплати.

Надмірно сплачені суми податку підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку або поверненню платнику податку в порядку, передбаченому Податковим кодексом України.



Переглядів: 2501
Поширень: 0