Сьогодні у Вінниці відбувся перший в місті аукціон з продажу земельних ділянок комунальної власності під індивідуальне житлове будівництво. Торги відкриті – їх учасниками могли стати всі бажаючі. За 8 ділянок, які 19 травня пішли з «молотка», до міського бюджету вдалося залучити 3 млн. 146 тис. грн.

Більше півтора року тривала підготовка технічної документації для продажу через відриті торги земельних ділянок комунальної власності в районі лівого берегу ставу «Поділля», і тільки зараз розпочато практичну реалізацію проекту. За цей час проведено експертну перевірку на відповідність претензій з боку інших осіб, розроблено усю необхідну документацію та проект землевідведення. Проектом передбачено поділ території у 6,5 га на 96 земельних ділянок площею від 5 до 10 соток. 92 ділянки заплановано продати через відкриті торги, а виручені кошти з продажу землі підуть у бюджет міста та в подальшому будуть використані на капітальні видатки.

Через відкритий аукціон продано перші вісім ділянок біля ставу «Поділля»

Попередньо міською радою відповідно до законодавства було проведено конкурс між ліцензованими підприємствами, які мають право на проведення аукціонів. Переможцем якого стало ТОВ «ВІАТЕРРА», яке і займається усім комплексом робіт щодо підготовки та проведення аукціонів. Більш ніж за місяць до проведення перших торгів на сайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Вінницької міської ради, інших електронних та друкованих ЗМІ, біл-бордах було розміщено оголошення про проведення торгів. Зареєструватись на участь у них могли усі бажаючі.

земельні ділянки біля ставу "Поділля"

Перший аукціон з продажу земельних ділянок був запланований на 19 та 20 травня. На ньому мають бути виставлені на продаж перші двадцять ділянок. Сьогодні відбулася перша частина торгів, з десяти виставлених ділянок по вулиці Зеленій було продано вісім, на дві ділянки – не подано заявок від учасників. «Сьогоднішній аукціон з продажу земельних ділянок під індивідуальну житлову забудову викликав зацікавленість з боку тих людей, які мають потенційну можливість працювати на первинному ринку, тому що міська рада є безпосереднім власником земельних ділянок комунальної власності. На аукціон виставляли десять ділянок, з тих двадцяти, які пропонуються міською радою до продажу на цих перших аукціонах. Зареєструвалися учасники на вісім з десяти. По результатах аукціону міська рада на продажі земельних ділянок залучила до міського бюджету 3 млн. 146 тис. грн., - розповідає директор департаменту комунальних ресурсів міської ради Ігор Шутак. - Практично на кожну земельну ділянку зареєструвалося по два учасника, це та мінімальна законодавча вимога, згідно якої може відбуватися аукціон. Для початку було вирішено виставити двадцять ділянок, щоб подивитися зацікавленість потенційних покупців і зробити висновки щодо проведення торгів і можливого подальшого корегування умов продажу».

Через відкритий аукціон продано перші вісім ділянок біля ставу «Поділля»

Вартість однієї сотки землі 57,4 тис. грн., але враховуючи, що земельні ділянки мають різну площу, стартова вартість лотів була різною. Кількість кроків по збільшенню ціни було, як правило, 2-3. На аукціоні двома учасниками було куплено по дві ділянки. Один з них Олександр Кшановський: «Я проживаю в Черкаській області і хочу переїхати до Вінниці. Сам я вінничанин, але зараз живу там. Хочу, щоб діти вже у Вінниці ходили в школу, тому планую побудувати будинок. Шість соток було мало, тому дві ділянки в самий раз. Загалом вийшло 12 соток». Учасник запевняє, що якби опонент піднімав би ціну, він і далі був згодний торгуватися, бо проїхав таку відстань не для того, щоб повертатися додому програвши. Про аукціон дізнався випадково з Інтернету, а земельну ділянку шукав вже давно, але зазвичай їх пропонують перекупники. На завтра заплановано другу частину аукціону, і також є учасники на купівлю восьми ділянок.



Переглядів: 6329
Поширень: 0