Це пов’язано з тим, що змінами, внесеними Законом № 71 до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), розширено перелік алкогольних напоїв, до яких зараховано і пиво. Зазначені зміни наберуть чинності 1 липня 2015 року.

Нагадаємо, що алкогольні напої – продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об\'ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об\'ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

Оскільки пиво буде зараховано до алкогольних напоїв, то право на його реалізацію матимуть тільки ті суб’єкти господарювання, які володіють ліцензією на торгівлю алкогольними напоями. При цьому Законом про держрегулювання виробництва і обороту спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та іншими нормативними актами не передбачено отримання окремої ліцензії на виробництво, імпорт, експорт, оптову або роздрібну торгівлю пивом за наявності у суб\'єкта господарювання ліцензії на виробництво, імпорт, експорт, оптову або роздрібну торгівлю алкогольними напоями.

Вказаним Законом також викладено в такій редакції абзац чотирнадцятий першої статті Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»: «місце торгівлі – місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одномуторговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів та пива – без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, – торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане реєстраторами розрахункових операцій (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів».

Таким чином, суб’єктам господарської діяльності, які здійснюють роздрібну торгівлю пивом, до 1 липня 2015 року необхідно завчасно придбати відповідну ліцензію, звернувшись до Центрів обслуговування платників.



Переглядів: 3334
Поширень: 0