Якщо підприємство проводить закупівлю у громадян сільськогосподарської продукції, часто виникають питання щодо порядку оподаткування доходів, які виплачуються фізичним особам та документального оформлення факту закупівлі вказаної продукції.

Відповідно до пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ не оподатковуються ПДФО доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення садівництва, індивідуального дачного будівництва, особистого селянського господарства або мають земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари.  

При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подавати податковому агенту копію Довідки за формою № 3ДФ (далі - Довідка), у якій наведено вид цільового призначення земельної ділянки та розмір земельної ділянки у гектарах.

Таким чином, якщо продавець сільгосппродукції надав підприємству, яке є податковим агентом, копію чинної та належно складеної Довідки, і дані цього документа свідчать про наявність у такої фізичної особи права на застосування пільги, встановленої пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, то підприємство-покупець не утримує податок з доходів, що виплачується за сільськогосподарську продукцію.

Якщо розміри земельних ділянок перевищують норми, встановлені Земельним кодексом України, то такі доходи включаються платником податку до загального річного оподатковуваного доходу, підлягають відображенню у декларації про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року та оподатковуються за ставками 15 (20) %, визначеними п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

Щодо закупівлі продукції тваринництва, слід зазначити наступне. Податковим кодексом встановлено порядок, згідно з яким не оподатковується доходи, отримані від продажу власної продукції тваринництва (жива худоба та продукти її переробки), якщо сума доходів сукупно за рік не перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. У 2015 році це складає 121800 грн. Такі фізичні особи здійснюють продаж тваринницької продукції без отримання вищезазначеної Довідки.

Якщо сума отриманого доходу сукупно за рік перевищує 121800 грн., фізична особа зобов'язана подати до податкової інспекції за місцем проживання довідку про самостійне вирощування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо Довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 121800 грн. Якщо ж таким платником податку не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Закупівлю сільськогосподарської продукції у фізичних осіб можна оформити закупівельним актом та закупівельною відомістю. У листі Міністерства фінансів України від 03.12.2004р. № 31-03430-01-10/22335 роз'яснено, що закупівельний акт або закупівельна відомість (якщо складається замість акта) повинні містити, зокрема, такі дані: місце укладання угоди; прізвище, ім'я, по батькові продавця; найменування продукції, ціну одиниці продукції; обсяг проданої продукції; суму виплачених коштів; підпис продавця про отримання даних коштів.

Крім того, у цих документах слід також зазначити реєстраційний номер облікової картки платника податків - продавця сільськогосподарської продукції або серію та номер паспорта (якщо продавець через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний контролюючий орган і має відмітку у паспорті); реквізити Довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок (за наявності); загальну суму нарахованого доходу та суму утриманого при виплаті коштів податку на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО) у разі, якщо він утримувався.



Переглядів: 3014
Поширень: 0