З початку року на суб’єктів господарювання Вінниччини складено 46 матеріалів з ознаками кримінальних правопорушень. З них до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 31 матеріал. Про це зазначають у відділі боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ ДФС у Вінницькій області.

Переважна більшість з внесених до ЄРДР порушень, а це 18 матеріалів, є предикатними злочинами, зокрема за ст. 205 Кримінального кодексу України (фіктивне підприємництво) та ст. 191 Кримінального кодексу України (розтрата державних коштів). Як приклад, один із суб’єктів господарювання Вінниччини, який маючи ознаки фіктивності посприяв виведенню за межі митної території України понад 30,0 млн.грн. без забезпечення поставки товарно-матеріальних цінностей,  розрахунки за які  проведено на умовах попередньої оплати.  Решта 9 матеріалів, що внесені до ЄРДР, пов’язані з іншими злочинами.

Крім того, впродовж  січня-вересня 2015 року відділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ ДФС у Вінницькій області виявлено 4  схеми застосування нових технологій для легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Одне з таких, так званих, „ноу-хау” використали сільськогосподарські товаровиробники регіону. Вони отримали значні кредитні ресурси від двох нерезидентів Кіпру, які є пов’язаними особами. Відтак, змогли вивести прибутки за межі митної території України шляхом перерахування відсотків за отриманими кредитами на їх адресу. Це, в свою чергу, спричинило фінансову залежність сільськогосподарських товаровиробників від нерезидентів Кіпру, якими здійснюється опосередкований контроль за використанням земель сільськогосподарського призначення. Тобто, прихована приватизація за наявності мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Нагадаємо, основною функцією підрозділів боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, є вжиття заходів щодо виявлення  сумнівних  фінансових операцій, їх аналізу на предмет пов’язаності з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом та  руйнування схем  у яких використовуються зазначені операції.  З початку року за участі працівників цього підрозділу, що функціонує на Вінниччині, за матеріалами що містять ознаки кримінальних правопорушень державі вже відшкодовано понад 3,5 млн.грн. збитків.



Переглядів: 2619
Поширень: 0