Ми продовжуємо висвітлювати події, які відбуваються на одному з ключових підприємств Вінниці – «Геосистема». Наше видання уже аналізувало ситуацію, що склалась, в матеріалі-розслідуванні «Що відбувається навколо Геосистеми». Після його публікації ми отримали цікавий документ - результати аудиту ДП «Геосистема», який завершився на минулому тижні. Його нашому виданню передав один із співробітників підприємства, який був долучений до перевірки.

Аудит проводила робоча група Держгеокадастру - його метою було перевірити виконання Плану дій, який був затверджений відомством і доведений до нового менеджменту.

З документу стає зрозуміліше, який поточний стан справ на «Геосистемі» та з чим пов’язані розбіжності з колишнім керівником Віктором Маловим.

Наводимо найбільш резонансні положення документу.

Спочатку тривожна новина для всіх співробітників – як випливає з документу, на даний час підприємство знаходиться у нестабільному фінансовому становищі у зв’язку із різким зменшенням доходів від основної діяльності.

Зокрема, керівництво штучно блокує виконання двох контрактів – з КНР та Мексикою, в той час як вироблене обладнання за цими контрактами є в наявності і готове до відправлення. «Проте, за даними бухгалтерського обліку відсутня інформація про наявність цього обладнання, взагалі про наявність будь-якої готової продукції»,- йдеться в акті перевірки.

Також у жовтні було різко знижено кількість коштів на рахунках - на даний час на поточному гривневому рахунку не вистачає грошей навіть на виплату заробітної плати за жовтень 2015 року.

Водночас, йдеться в звіті, з банківських рахунків «Геосистеми» здійснювались численні трансакції, причому розміщення державних коштів на депозитних рахунках та їх повернення, а також вибір банківської установи визначається на власний розсуд керівництва ДНВП «Геосистема», чим зокрема порушуються вимоги Господарського кодексу України.

Фактичне розміщення депозитних коштів здійснюється у розмірах значно вищих, ніж передбачено фінансовим планом підприємства. Відповідні зміни до фінансового плану протягом року не вносилися. Економічно обґрунтований розрахунок щодо розмірів та строків розміщення депозитних вкладів відсутній.

Останній гривневий депозитний вклад у розмірі 500,0 тис. грн. було розміщено на місяць з 21.09.2015 року до 22.10.2015 року, відсотки від якого склали 6,7 тис. грн.. При цьому саме у цей період здійснено виплату заробітної плати за вересень 2015 року та авансу на жовтень 2015 року у розмірах значно менших, ніж у попередніх місяцях та ніж було передбачено Планом дій - керівництво Геосистеми посилалося на «недостатність коштів на поточному рахунку».

Ще одне серйозне порушення, що виявив аудит – повне ігнорування керівництвом ДНВП «Геосистема» вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель» - підприємством не плануються та не проводяться процедури конкурсних торгів, а вибір контрагентів здійснюється на власний розсуд керівництва ДНВП «Геосистема».

Наприклад, протягом 2015 року до жовтня (включно) взаємовідносини між ДНВП «Геосистема» та авіакомпанією ТОВ «V-АВІА» на здійснення польотів для аерофотознімання склали 1 279,426 тис. грн., що значно перевищує граничні межі вартості предмету закупівлі. Без процедури тендеру були укладені договори на закупівлю послуг з обробки даних зі створення цифрових векторних карт та топографічних планів, а також дешифрування ортофотопланів.

І нарешті – взаємовідносини між «Геосистемою» та ТОВ «Аналітика», які, згідно акту перевірки підлягають «терміновому перегляду». Враховуючи, що зазначені взаємовідносини між ДНВП «Геосистема» та ТОВ «Аналітика», мають всі ознаки спільної діяльності, при цьому відповідний договір про спільну діяльність не укладений.

З документу випливає, що «Аналітика» отримує неабиякий зиск з такого партнерства. Наприклад, продукція ДНВП «Геосистема» оснащена програмним забезпеченням ТОВ «Аналітика», тобто ДНВП «Геосистема» разом із продажем своєї продукції забезпечує збут програмної продукції ТОВ «Аналітика». Вибір цієї програмної продукції для свого обладнання здійснено без проведення процедур конкурсних торгів.

Також Геосистема забезпечує «Аналітику» стабільними замовленнями. ДНВП «Геосистема» приймає участь у процедурах конкурсних торгів у якості учасника, при цьому обсяг предмету закупівлі перевищує виробничі можливості підприємства, у зв’язку з чим частина об’ємів робіт передається для виконання ТОВ «Аналітика» на правах субпідряду.

Висновок: розміщення ДНВП «Геосистема» депозитів у розмірах, які значно перевищують показники фінансового плану, вибір банківської установи, не проведення конкурсних торгів та не укладання договору про спільну діяльність в установленому законодавством порядку являються корупційними правопорушеннями з боку керівництва ДНВП «Геосистема» відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», оскільки надається неправомірна вигода іншим юридичним особам без законних на те підстав.

Для уточнення суми неправомірно отриманої вигоди керівництвом «Геосистеми» робоча група пропонує здійснити масштабний аудит ефективності діяльності підприємства.



Переглядів: 4166
Поширень: 0