Про схеми, які використовувалися при Януковичі компаніями, пов’язаними з паливним бізнесом Сергія Курченка, стало відомо ще до втечі «младоолігарха» з України. Порушені кримінальні провадження частково зупинили їхнє використання, але не повернули до бюджету кошти. Навіть у 2015 році викриття чергового ланцюга ухиляння певними фірмами від сплати податків стикається з шаленими опором. Заради самозбереження вони намагаються використовувати ЗМІ та інші публічні майданчики, а також звинувачування на адресу фіскалів. Після виявлення несплати майже 17 мільйонів гривень вінницький ТОВ «НК-Віфарт» обрав саме такий шлях. Але чи вистачить аргументів у адвокатів фірми протистояти фактам?..

Мабуть не варто повторювати припущення щодо загальних збитків держави від кількох років «панування» компаній С. Курченка на паливному ринку України та ввозу бензину без мита. Павутиння фірм, які були задіяні в так званих паперових схемах холдингу ВЄТЕК, розповсюджувалося на всі регіони. За документами паливо начебто закуповувалося у постачальника, господарські операції декларувалися, а в дійсності вони не відбувалися. У тому числі в цих схемах використовувалися ТОВ «Газ 2020» та ТОВ «Юрай», фіктивність яких сьогодні не викликає сумнів.

Не оминуло це явище і Вінниччину. Місцеве ТОВ «НК-Віфарт» (код ЄДРПОУ 38190003) зареєстровано Вінницьким міським управлінням юстиції 12 квітня 2012 року. За словами керівника ГУ ДФС у Вінницькій області Мирослава Продана, перша планова перевірка підприємства відбулася влітку 2015-го. Вона стосувалася періоду роботи фірми від заснування до грудня 2014 року. До зайвого клопоту для підприємства фіскали не причетні.

Як відомо з офіційних джерел, за час роботи, що перевірявся, вінницька фірма задекларувала дохід в сумі 498,5 млн. грн. При цьому до бюджету було сплачено податків на суму 1,2 мільйони, що складає 0,2% від задекларованого обсягу реалізації. Низький відсоток можна пояснити тим, що витрати підприємства складали більшу частину доходу. Але перевірка виявила інше, а саме активне «співробітництво» з фірмами, які визнані фіктивними.

Як зазначає «20 хвилин», фіскальні органи вбачають, що вінницький нафтотрейдер занизив розмір податку на прибуток у розмірі майже 10 млн. грн. і ПДВ – біля 7 мільйонів. Також податківці не змогли провести контрольні заходи щодо аналізу договорів з деякими фірмами у 2013 році, тобто частина операцій, на думку фіскалів, немає реального підтвердження. Оскільки ТОВ «НК-Віфарт» не погодився з результатами перевірки, то оскаржує їх в судовому порядку. Захисники вінницького нафтотрейдера запевняють, що паливо купувалося саме в цих постачальників. Попри розбіжності в позиціях – до висновків суду – фіскали зареєстрували кримінальне провадження щодо факту ухилення сплати податків (ч. 3 ст.212 КК України).

Слід додати, що крім податкового «боргу» фіскали нарахували фінансову санкцію в розмірі 5,9 млн. грн. Тобто загалом 22,7 млн. грн. Згідно зі змінами до податкового законодавства, посадовці фірми-нафтотрейдера мали можливість скористатися правом на податковий компроміс. Начебто інші підприємства, які користалися «послугами» фірм з ознаками фіктивності та були задіяні в аналогічних міжрегіональних схемах, після виявлення фактів ухиляння від сплати податків або за власною ініціативою погоджувалися сплатити 5% від загальної суми несплачених податків (16,8 млн.грн.). Тобто 840 тисяч гривень. Розділом ХХ Перехідних положень Податкового кодексу передбачалося, що у такому разі їм списуються інші «борги» перед бюджетом. Натомість, у вінницькому ТОВ проігнорували «компроміс», а потім не надали заперечення щодо результатів перевірки і не оскаржували податкові повідомлення в адміністративному порядку.

З чим пов’язана така «зухвалість»? Перше, що приходить на думку, у фірми є впливовий покровитель. У компетентних органах припускають, що «захисником» нафтотрейдера є колишній працівник фіскальних органів, який був звільнений згідно закону про очищення органів влади. Це лише припущення, але якщо зважити на певні факти, то воно здається доволі реалістичним…

Повернемося до хронології подій. На офіційному сайті ГУ ДФС у Вінницькій області відомості про факт ухилення з’явилися в серпні. Втім назва місцевої фірми не вказувалася. З тих пір триває слідство. Наприкінці жовтня, використовуючи кілька вінницьких ЗМІ, адвокати нафтотрейдера спробували «розповісти» про наїзди фіскалів, які не дають працювати бізнесу. «Відповіли» на нього в прокуратурі області. Звісно, знову ж назва фірми не вказувалася, але збіг сум боргів перед бюджетом та інші обставини вказують, що згадується саме «НК-Вінфарт». Прес-служба прокуратури згадала не лише про абстрактні «контракти» місцевого нафтотрейдера з фіктивними фірмами, але й навела конкретний приклад. В 2013 році вінничани здійснювали господарські операції з харківською фірмою. За висновком Червонозаводського районного суду Харкова її директор визнаний винним в злочині, який передбачений ч. 2 ст. 205 КК України (фіктивне підприємництво).

На початку листопада цей «випадок» привела як приклад і прес-служба ГУ ДФС у Вінницькій області. Також фіскали додали, що вінницьке товариство (назва не вказана, але інших «варіантів» важко знайти) за начебто придбані паливно-мастильні матеріали для автозаправних станцій перерахувало цій фіктивній фірмі близько 50 мільйонів гривень.

Більш того, прес-служба зазначає, що «слідчі управління фінансових розслідувань мають підстави стверджувати, що посадовці вінницького ТОВ умисно користувалися послугами фірм з ознаками фіктивності для прикриття незаконної діяльності по торгівлі нелегальним пальним та умисного ухиляння від сплати податків».

Схоже, що посадовці підприємства не збираються зупинятися на судовому процесі, а планують використовувати слабкі місця системи державних органів. Застосовуючи ЗМІ, як зброю, вони вже намагалися йти шляхом «звинувачень» фіскалів в перевищенні повноважень та інших «гріхах». Звісно, найкращій захист – напад. Але, можливо, краще спочатку пояснити «історію» з мільйонами, які хронічно перераховувалися на фіктивні фірми, а вже потім «шукати привід» звести рахунки з податківцями…



Переглядів: 4740
Поширень: 0