Сьогодні виконком Вінницької міської ради схвалив проект рішення про виконання міського бюджету за девять місяців поточного року. Надходиження до міської казни склали 1 млрд. 497 млн. грн., видатки - 1 млрд. 390 млн.грн. Завдяки реформі міжбюджетних відносин та внесених змін до Бюджетного та Податкового кодексів за звітний період до міського бюджету додаткового надійшло 319 млн.грн., з яких 205 млн.грн. є результатом саме законодавчих змін.

Надходження до міського бюджету за девять місяців поточного року склали майже 1,5 млрд. грн. За словами директора департаменту фінансів Вінницької міської ради Наталії Луценко порівняно з цим же періодом минулого року доходи зросли на 21%.

Суттєво на структуру доходів бюджету вплинули нещодавні зміни, внесені до Бюджетного та Податкового кодексів. В результаті обсяг загального фонду зріс в 1,5 рази або на 52,6%, спеціальний фонд зменшився майже в 3,3 рази, в основному за рахунок того, що єдиний та екологічний податки, а також податок на нерухоме майно з 1 січня 2015 року зараховуються до загального фонду бюджету. «Щодо додаткового фінансового ресурсу, який отримали місцеві бюджети в результаті реформи міжбюджетних відносин та внесених змін до Податкового і Бюджетного кодексів, то за звітний період до міського бюджету додаткового отримано 319 млн.грн. із зростанням на 44% до минулого року. Із цих 319 млн.грн. 205 млн.грн. є результатом законодавчих змін, 113,9 млн.грн. – надійшло як результат впливу інших факторів», - зазначає Наталія Луценко.

Загалом до загального фонду бюджету надійшло 1,4 млрд. грн., в тому числі 621,1 млн.грн. за рахунок власних і закріплених доходів і це вдвічі більше за надходження минулого року та 779,5 млн.грн. – за рахунок трансфертів з державного та обласного бюджетів із зростанням на 28% до минулого року. Основними бюджетоутворюючими податками загального фонду є податок на доходи фізичних осіб (340 млн.грн.), єдиний податок (104 млн.грн.), плата за землю (76 млн.грн.), акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизних товарів (68 млн.грн.) та ряд інших. По більшості власних і закріплених доходів загального фонду досягнуто значного зростання порівняно з минулим роком.

Доходи спеціального фонду склали 96,5 млн.грн. Їх сформовано з власних надходжень бюджетних установ, доходів бюджету розвитку, надходжень до ЦФМР.

Видатки бюджету за звітний період склали 1 млрд. 390 млн.грн. Завдяки чому забезпечено стабільне функціонування галузей бюджетної сфери, житлово-комунального господарства та транспорту

Щодо видатків спеціального фонду, то їх обсяг складає 267 млн.грн. Характерною рисою видаткової частини бюджету є її соціальна спрямованість, що підтверджується досить високим відсотком видатків, які направляються на соціальний захист населення, соціальне забезпечення, утримання закладів соціально-культурної сфери. Пріоритетними при фінансуванні залишаються захищені статті бюджету. Їх частка у видатках бюджету складає майже 85%. Основними споживачами бюджетних коштів є такі галузі, як соціальний захист, освіта, охорона здоров’я, на їх утримання направлено 871 млн.грн. або 78% всіх видатків. Динаміка видатків по цих галузях до минулого року складає від 116 до 124%, що вказує на їх суттєве зростання. У звітному періоді в повному обсязі забезпечено виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, проведено оплату за спожиті енергоносії, харчування, медикаменти та по інших захищених статтях бюджетної сфери.

Наряду з поточними видатками бюджету, які забезпечують стабільне функціонування галузей, частина коштів міського бюджету направляється на розвиток. З бюджету розвитку на капітальні видатки направлено 221,2 млн.грн., що становить 15,9%. Порівняно з минулим роком видатки бюджету розвитку зросли вдвічі, а їх частка у видатках бюджету також збільшилась вдвічі - з 8,5% до 15,9%.

Із загального обсягу видатків бюджету розвитку 27% використано на будівництво і реконструкцію об’єктів комунальної власності, 23,6% - на капітальні видатки житлово-комунального господарства, 7,5% – на капремонт і придбання обладнання для закладів бюджетної сфери.

За рахунок коштів бюджету розвитку та частково коштів інвестора відкрито нове приміщення дитячої школи мистецтв «Вишенька»; в рамках реалізації Меморандуму із Швейцарською Конфедерацією завершуються роботи з будівництва на території котельні по вул.Баженова,15 нової твердопаливної котельні; збудовано 7 багатофункціональних дитячих та спортивних майданчиків та 12 дитячих; в мікрорайонах приватної забудови на умовах співфінансування прокладено 4,05 км мереж водопостачання та каналізування та здійснено асфальтування 15 вулиць (кошти бюджету 2,4 млн.грн.); придбано 14 одиниць спецтехніки, спеціального обладнання для потреб житлово-комунального господарства.

На сьогодні активно проводяться роботи по ремонту приміщення садка по вул.В.Порика на 270 місць; реконструкція проспекту Космонавтів; реконструкція частини приміщення по вул.Винниченка під центр «Гармонія»; будівництво вставки між трамвайними коліями біля ринку «Урожай»; реконструкція будівлі школи №25.



Переглядів: 3274
Поширень: 0