Основним доходним джерелом, який наповнює міську казну, залишається податок з доходів фізичних осіб (він становить 74% всіх доходів). Основними напрямками використання бюджетних коштів залишаються галузі освіти, охорони здоров\'я та соціального захисту.

Протягом 9-ти місяців поточного року план бюджету Вінниці повністю виконано. Понад план надійшло 8,7 млн. грн. Міський голова Володимир Гройсман каже, що попри складну фінансово-економічну ситуацію в державі, в місті зберігається стабільність у забезпеченні усього господарського комплексу міста. «Завдання, яке ми ставимо на 4-ий квартал - це завершення виплат по всіх захищених статтях бюджету і продовження чіткої роботи по фінансуванню інших видатків. Ми повинні в цьому році остаточно застабілізувати ситуацію по бюджету, не зважаючи на великі проблеми в економіці держави» - вважає Володимир Гройсман.

В поточному році значні надходження до бюджету дали два важливих доходних джерела загального фонду - плата за землю та державне мито. В 2009 році надходження по них зросли відповідно на 20 та 85 відсотків (приріст становить відповідно 6,2 та 1,2 млн. грн.) Начальник фінансового управління міської ради Наталя Луценко зазначає:«Обсяг надходжень в поточному році відповідає показникам минулого року. План 9-ти місяців виконано на 102 відсотка.»

Практично не змінилась в 2009 році і структура видатків загального фонду. На утримання трьох вищезгаданих галузей («Освіта», «Охорона здоров\'я», «Соціальний захист») було спрямовано 76 % всіх видатків міського бюджету. Більше того, видатки на освіту були збільшені на 24 % проти видатків минулого року, на охорону здоров\'я - на 8 %, видатки на соціальний захист і соціальне забезпечення - на 26,8 %. «Крім цього, у звітному періоді забезпечено фінансування всіх планових видатків. В повному обсязі профінансовані всі захищені статті.» - розповідає Наталя Луценко.

В поточному році міська влада виділила більше коштів на нові видатки. Вони пішли на надання пільг і субсидій населенню на житлово-комунальні послуги. Їх сума складає 20 % всіх видатків спеціального фонду бюджету.

Натомість, недоотримали в 2009 році кошти транспортні підприємства, які здійснювали перевезення пільгових категорій населення. Компенсація за безкоштовне перевезення мала надійти з державного бюджету. Відшкодована сума складає лише 41,2% (в минулому році було 72%). Станом на 1 жовтня цього року транспортним підприємствам не відшкодовано 27,3 млн. грн.(в тому числі по автомобільному транспорту 9,6 млн. грн., електротранспорт недоотримав 17,7 млн. грн.).

Менше коштів у поточному році було виділено на утримання та ремонт доріг Вінниці. Їх розмір напряму залежить від суми податків з власників транспортних засобів (в поточному році частка таких видатків зменшилась в 1,5 рази).

Упродовж трьох кварталів поточного року міська влада приділяла особливу увагу зменшенню кредиторської заборгованості. Як результат - вдалося зменшити суму боргу у 7 разів. На початок 2009 р. вона складала 20,6 млн. грн. Станом на 01 жовтня поточного року кредиторська заборгованість становить 2,9 млн. грн.

Наталя Луценко зазначає, що всі захищені статті бюджету до кінця року будуть виконані: «В повному обсязі буде виплачена заробітна плата працівникам бюджетних установ, оплачено енергоносії, спожиті установами, пальне для швидкої медичної допомоги та інших установ охорони здоров\'я, послуги зв\'язку, харчування, медикаменти та інші захищені статті. Фінансування інших видатків буде проводитись в міру надходження коштів та виконання бюджету по доходах.»


Переглядів: 3035
Поширень: 0