За 9 місяців 2009 року підприємці ввели в експлуатацію 88 об\'єктів загальною площею 70,5 тис. м2. Це 49 магазинів, 8 офісних приміщень, 3 філій банків, 5 перукарень, 4 кафе, 8 виробничо-складських приміщень та ін.

Також в поточному році у місті проведена велика робота з впорядкування ринкової торгівлі. Було завершено процес ліквідації стихійної торгівлі. Натомість, відкрились нові ринки «Ма-Кі», «Залізничний», торговельний майданчик по вул. Ватутіна, проводилась робота з реконструкції ринків «Урожай» та «Центральний». У наступному році на всіх великих ринках Вінниці буде збільшено кількість пільгових торгових місць для селян та дачників. «Вони повинні мати безперешкодний доступ до майданчиків, на яких зможуть реалізовувати власноруч вирощений товар.» - вважає міський голова Володимир Гройсман.

Очільник міста також переконаний, що потрібно більше приділити уваги популяризації продукції саме місцевих виробників. В поточному році в рамках акції «Купуй вінницьке» в експоцентрі торгово-промислової палати щоквартально проводились виставки-продаж продукції місцевих виробників, регулярно відбувались і сільськогосподарські ярмарки. «Це довготривала акція, - каже Володимир Гройсман - і її слід постійно підтримувати. Тим більше, що переважна більшість вінничан зацікавлена вживати місцеві продукти харчування, адже вони якісні і підлягають ретельному контролю з боку відповідних служб».

Разом з тим, малий бізнес виявився найбільш вразливим до викликів фінансово-економічної кризи. З початку поточного року у Вінниці зареєструвалось 2,2 тис. суб\'єктів підприємницької діяльності (СПД). Це в півтора рази менше, ніж в минулому році. На думку фахівців, бажаючих стати підприємцями поменшало через значне скорочення обсягів кредитування банками малого бізнесу, а також через припинення виплат безробітним одноразової допомоги для організації власної справи. Також припинено виплату допомоги роботодавцям у вигляді відшкодування оплати праці працевлаштованих громадян. В поточному році на 15% збільшилась кількість суб\'єктів підприємництва, що припинили свою діяльність. На 10% скоротилась кількість найманих працівників і склала 7,3 тис. осіб.

За даними моніторингу на сьогоднішній день в місті нараховується 39,8 тис. суб\'єктів малого підприємництва (3,9 тис. малі підприємства - юридичні особи та 35,9 тис. - це фізичні особи-підприємці (ФОП). В малому бізнесі працює майже 70 тис. вінничан. З них понад 26 тис. задіяні на малих підприємствах. Очікується, що до кінця поточного року кількість малих підприємств збільшиться.

Підприємці пристосувались працювати в умовах економічної кризи. Вони стали відповідальнішими в плані сплати податків. В поточному році 99,7% зареєстрованих підприємців систематично сплачують внески до бюджету (це на 3,6% більше ніж в минулому). Вінницькі бізнесмени-початківці стали більш обізнаними в питанні ведення власної справи. Начальник управління економіки і інвестицій міської ради Галина Якубович розповідає, що їм в цьому допомагає Центр адміністративних послуг. Для інформаційної підтримки підприємців там проводиться ряд заходів. А спрощена схема отримання документів дозвільного характеру суттєво економить їхній час.

У Вінниці сформована потужна база даних Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців. Також існує реєстр діючих регуляторних актів. Завжди можна отримати інформацію про кількість діючих ринків і наявних торгових місць. Крім цього, сформований перелік об\'єктів комунальної власності міста, які можуть надаватись в оренду та підлягають приватизації. Таким чином проведена потужна робота по впорядкуванню великого обсягу інформації.


Переглядів: 2992
Поширень: 0