Наказом Міністерства фінансів України від 16.11.2015р. № 1025 затверджено Зміни до Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 01 липня 1997 року № 141.

Зокрема, при неотриманні від продавця (постачальника) податкової накладної на отримані/попередньо оплачені сировину, матеріали, товари, основні засоби та нематеріальні активи, на виконані роботи і послуги, зареєстрованої в ЄРПН в терміни, встановлені податковим законодавством, сума податку на додану вартість відображається за дебетом субрахунку 644 "Податковий кредит", аналітичний рахунок "Податковий кредит непідтверджений", у кореспонденції з кредитом рахунків обліку зобов'язань. У разі отримання податкової накладної з порушенням терміну реєстрації зазначена в ній сума податкового кредиту відображається за дебетом субрахунку 641 "Розрахунки за податками", аналітичний рахунок "Розрахунки за податком на додану вартість", у кореспонденції з кредитом субрахунку 644 "Податковий кредит", аналітичний рахунок "Податковий кредит непідтверджений".

Наступного дня після останнього дня граничного терміну для реєстрації податкової накладної в ЄРПН сума податку на додану вартість, що міститься в такій податковій накладній, відображається за дебетом субрахунку 949 "Інші витрати операційної діяльності" у кореспонденції з кредитом субрахунку 644 "Податковий кредит", аналітичний рахунок "Податковий кредит непідтверджений".

Зарахування коштів на рахунок в системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритий платнику податку в Казначействі, відображається за дебетом субрахунку 315 "Спеціальні рахунки в національній валюті", аналітичний рахунок "Розрахунки з Казначейством в системі електронного адміністрування податку на додану вартість", і кредитом субрахунку 311 "Поточні рахунки в національній валюті".

Суми податку на додану вартість, перераховані до бюджету Казначейством, відображаються за дебетом субрахунку 641 "Розрахунки за податками", аналітичний рахунок "Розрахунки за податком на додану вартість в системі електронного адміністрування податку на додану вартість", у кореспонденції з кредитом субрахунку 315 "Спеціальні рахунки в національній валюті". Перерахування платнику податку сум бюджетного відшкодування відображається за дебетом субрахунку 311 "Поточні рахунки в національній валюті" і кредитом субрахунку 641 "Розрахунки за податками", аналітичний рахунок "Розрахунки за податком на додану вартість".

 Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції 30 листопада 2015 р. за № 1491/27936 та набирає чинності з 18 грудня п.р. -  дня його офіційного опублікування.



Переглядів: 2116
Поширень: 0