Головне управління ДФС у Вінницькій області нагадує про початок кампанії декларування доходів громадян отриманих в 2015 році.

Цьогорічні доходи та майновий стан громадянам потрібно буде декларувати за новою формою декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), яка затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 №859 та  зареєстрована у Мін’юсті 26.10.2015 за №1298/27743. Окрім того наказ №859 містить Інструкцію щодо її заповнення.

Слід звернути увагу, що при заповненні нової форми звітності платники  декларуватимуть доходи та  розраховуватимуть податкове зобов’язання не лише з податку на доходи фізичних осіб, але й з військового збору.

Нагадаємо, що обов’язок щодо подання декларації про майновий стан і доходи, отримані у 2015 році, передбачений для тих громадян, які отримували доходи, що підлягають оподаткуванню, але з яких податок не утримувався. Зокрема до таких доходів можна віднести:

  • доходи від осіб, які не є податковими агентами;
  • доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна;
  • дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм);
  • інвестиційний прибуток;
  • вартість успадкованого чи отриманого у дарунок майна;
  • іноземні доходи.

Також, обов’язкове подання декларації у разі отримання громадянином доходів у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород від двох і більше податкових агентів тощо.

Податкова декларація за 2015 рік подається до 1 травня 2016 року. Щодо права на податкову знижку, то скористатися ним зможуть громадяни упродовж усього 2016 року.

Звертаємо увагу, що подати декларацію можна на паперових носіях, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення  або в електронному вигляді  через інформаційний портал державної фіскальної служби України з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису.

Додамо, на офіційному веб-порталі ДФС України www.sfs.gov.ua платники мають можливість скористатися електронним сервісом „Декларування та допомога он-лайн” або  електронним сервісом „Електронний кабінет платника податків” та за допомогою детальних інструкцій та підказок заповнити декларацію з необхідними додатками та відправити документ он-лайн.

Довідково повідомляємо, що Державною фіскальною службою України з метою покращення податкової культури, підвищення рівня обслуговування платників та у зв’язку із запровадженням нової форми декларації затверджені Методичні рекомендації щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи і провадиться доопрацювання сервісу „Декларування та допомога он-лайн”



Переглядів: 3024
Поширень: 0