1 січня 2016 року набув чинності Закон України  від 24.12.2015 р. №909-VIII  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», яким внесено зміни до Податкового кодексу та Закону про ЄСВ.

Найголовніша зміна, що стосується оподаткування доходів фізичних осіб – це введення єдиної ставки ПДФО 18 відсотків замість колишніх 15 і 20 відсотків.

За ставкою 18 відсотків оподатковується більшість видів доходів, визначених розділом IV Податкового кодексу України. А це заробітна плата, виплати за цивільно-правовими угодами, додаткове благо, матеріальна допомога, доходи підприємців на загальній системі оподаткування. Вісімнадцять відсотків доведеться сплачувати також при отриманні спадщини чи подарунку, якщо одна із сторін договору є нерезидентом України.

Зниження ставки чекає при отриманні пасивних доходів. Якщо раніше банківські проценти, дивіденди від неплатників податку на прибуток  оподатковувались за ставкою 20 відсотків ПДФО, то відтепер встановлюється: 18 % - для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування; 5% - для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами - платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування).

Також, для доходів, нарахованих як виграш чи приз на користь платників податку  - фізичних осіб застосовується ставка податку  18 відс. (замість раніше встановлених 15 (30) відсотків).

Ставка податку 15 відс. залишилася лише для пенсій, в частині перевищення їх над триразовим розміром мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня (у розрахунку на місяць) (у 2016 році – це  4 134 грн.).

Без змін залишився перелік доходів, які оподатковуються за 0 ставкою: це дарунки і спадщина платників 1-го ступеня споріднення, продаж 1 раз в рік легкового автомобіля, нерухомості, що перебуває у власності більше 3-х років та інші

Податкова соціальна пільга надаватиметься в розмірі 50% від прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року (689 грн.). Гранична сума доходу, яка дає право на застосування податкової соціальної пільги в 2016 році складає – 1930 грн.

Для фізичних осіб - підприємців скасовано обов’язок сплати авансового внеску з ПДФО у відсотках до минулого року, а кінцеві терміни сплати податку суттєво перенесено - на 20 квітня, 20 липня і 20 жовтня. Також у Законі з’явилося застереження про те, що авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується.

Військовий збір на поточний рік залишається без змін -  1,5  відсотка бази оподаткування.

А от відрахування із заробітної плати працівників єдиного соціального внеску з 1 січня скасовується.



Переглядів: 2352
Поширень: 0