Про це інформує Державна фіскальна служба України в листі від 15.01.2016 року №1259/7/99-99-17-03-01-17.

Нагадаємо, що банки приймають від платників єдиного внеску грошові чеки, платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які нараховується єдиний внесок, та здійснюють їх видачу (перерахування) лише за умови одночасного подання розрахункових документів про перерахування коштів для сплати сум єдиного внеску. Суми, сплачені за цими документами, повинні складати не менше 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в платіжно-розрахункових документах.

Якщо в зазначених документах сума єдиного внеску менша, ніж 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати, платник єдиного внеску має надати додатково в банк оригінал довідки-розрахунку, яка погоджується в органах державної фіскальної служби за місцем взяття на облік платника та складається в трьох примірниках.

Зазначена норма прописана в наказі Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013р. №453, яким затверджено Порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати.

Оскільки з 1 січня 2016 року відбулося зниження ставки до 22% на базу нарахування єдиного внеску відповідно має змінитися частка сплаченого єдиного внеску, що підлягає контролю банками. Враховуючи, що зміни до Порядку №453 ще не внесені, ДФС України надіслала лист до Нацбанку України з проханням контролювати сплату єдиного внеску, яка має становити 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати зазначеної в грошових чеках, платіжних дорученнях та інших розрахункових документах.

Окрім того, до приведення Порядку №453 у відповідність до законодавчих норм територіальні органи ДФС мають погоджувати відповідну сплату єдиного внеску та підтверджувати додаток І до Порядку з приміткою «Погоджено відповідно до встановленого з 01.01.2016 Законом України від 08 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» розміру єдиного внеску». 



Переглядів: 2311
Поширень: 0