З 1 січня до 1 березня 2016 року передбачено тимчасове підвищення акцизного податку на пальне на 13 -16 відсотків. Отож, для бензинів ставка зросте з 202 євро до 228 євро за тонну, на дизельне пальне – зі 100 – 132 євро до 113 – 149 євро за тонну, на скраплений газ – з 50 до 57 євро за тонну.

Наступні новації, які пов’язані із запровадженням євростандартів полягають у тому, що з 1 березня 2016 року одиницею виміру пального є літри, приведені до температури 15° C. Відповідно, розрахунок акцизного податку на пальне буде проводитись в євро за 1000 літрів (об’єм у літрах приведених до t 15° C ). Вказані одиниці обліку повинні застосовуватись в первинних бухгалтерських документах, акцизних накладних та деклараціях з акцизного податку.

Нововведеннями, внесеними Законом №909 до Податкового кодексу України, передбачено запровадження з 1 березня 2016 року системи електронного адміністрування реалізації пального та введення акцизної накладної, як обов’язкового електронного документа, який складатиметься  при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку. Платник податку при реалізації пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних. Форму такої накладної та порядок її заповнення буде затверджено на центральному рівні.

Отож, для платників, які реалізують пальне, першим звітним (податковим) періодом буде березень 2016 року (кінцевий термін подання декларації з акцизного податку за березень п.р. – 20 квітня 2016 року).

Порядок ведення реєстру платників акцизного податку з реалізації пального, Порядок ведення реєстру акцизних накладних, Порядок електронного адміністрування реалізації пального та відповідні зміни до форм декларації акцизного податку розробляються та найближчим часом будуть оприлюднені на веб-порталах ДФС та Міністерства фінансів України.



Переглядів: 2957
Поширень: 0