Активна підприємницька діяльність бізнесмена зводилася до банальної конвертації – перекачування через рахунки і переведення у готівку – тіньових коштів.

Регулярні торговельні операції з купівлі-продажу товарів могли тривати ще якийсь час, якби підприємець не знімав з банківських рахунків готівку, причому великими сумами – інколи по кілька сотень тисяч гривень. Саме цим бізнесмен привернув до себе пильну увагу співробітників податкової міліції. Послідкувавши ланцюжок торговельних операцій, податківці встановили, що ряд фірм і підприємств, у тому числі з інших регіонів країни, з якими вів торговельну діяльність вінничанин, є фіктивними. Крім того, численні операції з закупівлею і продажем товарів – від канцелярського приладдя до будівельних матеріалів – проводилися виключно на папері. Іншими словами, за неіснуючий товар розрахунки проводилися цілком реальними гривнями.

Щойно діяльністю вінницького підприємця зацікавилися оперативники податкової міліції, той подався навтьоки. Та навіть коли податківці повернули бізнесмена-втікача до рідної домівки, той вперто не хотів зізнаватися у скоєних злочинах – відмовлявся від визнання участі в умисному вчиненні порушень закону, неодноразово – і в ході слідства, і на суді – міняв свідчення. Тим не менш, зібрана доказова база була достатньою, аби в повній мірі застосувати до підозрюваного передбачене законом покарання.

Сума несплачених податків – податку на додану вартість та з доходів фізичних осіб - сягнула майже 500 тисяч гривень. Суд засудив вінничанина за двома статтями Кримінального кодексу України – ч.3 ст.212 (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах) і ч.2 і ч.3 ст.358 (підроблення документів, печаток, штампів і бланків, використання завідомо підробленого документа). Призначене покарання – п’ять років позбавлення волі з позбавленням права займатися підприємницькою діяльністю строком на два роки з конфіскацією всього особистого майна.

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління
податкової міліції ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 3439
Поширень: 0