Податок на нерухомість сплачуватимуть тільки вінничани, які мають квартири понад 60 м2 та будинки понад 120 м2. Таких у Вінниці біля 25 %. Максимальна ставка податку на майно у Вінниці в цьому році становить 1,5% від мінімальної заробітної плати за кожен квадратний метр понад норму. Однак, і серед власників нерухомості, майно яких підпадає під оподаткування, міською радою визначено пільгові категорії, для яких призначено нульову ставку податку. Серед них – отримувачі субсидій (у Вінниці ця державна допомога призначена кожній другій родині).

Нагадаємо, що відповідно до законодавства, під оподаткування нерухомого майна потрапляють квартири площею понад 60 кв.м та житлові, садові, дачні будинки понад 120 кв.м. Оподаткуванню підлягає тільки площа, яка перевищує ці показники. Кількість квартир, які є у Вінниці, що мають площу менше 60 м2 (це та межа, від якої майно оподатковується), складає 75%. Тобто, три чверті квартир міста не оподатковуються взагалі. Будинків, які мають площу більше 120 м2, на території міста є 7382, тобто фактично третина від загальної кількості.

Вінницькою міською радою у 2015 році було затверджено диференційовані ставки податку на нерухомість. Враховуючи те, що сплата податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки у 2016 році сплачується за податковим законодавством 2015 року, то в цьому році на житловий будинок, прибудову до житлового будинку, квартиру, котедж за 1 кв.м житла, який є понад нормою (більше 60,0 кв.м.), ставка становить 1,5% від мінімальної заробітної плати, або 18,27 грн. До прикладу, якщо площа квартири складає 70 кв.м оподатковується тільки перевищення у 10 кв.м. Тобто на квартиру у 70 кв.м буде нараховано податок у розмірі 182,70 грн. на рік. На кімнату у багатосімейній (комунальній) квартирі, садовий та дачний будинок ставка становить 1%, або 12,18 грн за 1 кв.м.

Для тих власників майна, які мають нерухомість з перевищенням норми для оподаткування, але потребують соціальної допомоги, у Вінниці встановлено пільгу, тобто нульову ставку податку. Зокрема, її мають і отримувачі субсидії, а таких у місті кожна друга родина. Загалом визначено дев’ять категорій населення, які не сплачуватимуть податок на нерухомість. З повним переліком можна ознайомитись за посиланням.

Наразі фіскальна служба вже розсилає поштою повідомлення щодо нарахування податку на нерухомість. Його необхідно сплатити протягом 60 днів, після того – нараховується штраф. Якщо ж такого повідомлення власник не отримав, то він має сам звернутися до податкової, отримати довідку можна за телефоном 55-67-34.

З 1 січня 2016 року до Податкового кодексу України внесено зміни щодо порядку справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Відповідно до законодавства ставка податку не повинна перевищувати 3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 квадратний метр бази оподаткування (проти 2%, які діють зараз). Тому в січні міською радою було внесено зміни до рішення «Про встановлення місцевих податків і зборів та затвердження порядків їх справляння» та встановлено максимальну ставку податку на нерухоме майно 2%. За цими ставками податок нараховуватиметься у 2017 році. На житловий будинок, прибудову до житлового будинку, квартиру, котедж за 1 кв.м житла, який є понад нормою, ставка становитиме 2% від мінімальної заробітної плати, або 27,56 грн. На кімнату у багатосімейній (комунальній) квартирі, садовий та дачний будинок ставка становить 1,3%, або 17,91 грн за 1 кв.м.



Переглядів: 4615
Поширень: 0