У діючому законодавстві чітко визначено перелік підстав для направлення суб'єкту господарювання запиту про подання інформації, а також вимоги до його оформлення.

Направлення запитів контролюючими органами регламентовано ст. 73 Податкового кодексу та постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1245 "Про затвердження Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом".  Так, відповідно до п. 73.3 ст. 73 Кодексу контролюючі органи мають право звернутися до платників податків та інших суб'єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій, завдань, та її документального підтвердження.

Такий запит підписується керівником (заступником керівника) контролюючого органу і повинен містити:

  1. підстави для надіслання запиту відповідно до цього пункту, із зазначенням інформації, яка це підтверджує;
  2. перелік інформації, яка запитується, та перелік документів, які пропонується надати;
  3. печатку контролюючого органу.

Слід зазначити, що коли запит податкової інспекції складено з порушенням вказаних вимог, платник податків звільняється від обов'язку надавати відповідь на такий запит.

Якщо ж звернення від органу ДФС складено у відповідності з встановленим порядком, подавати інформацію, визначену у запиті та її документальне підтвердження платники податків зобов'язані протягом одного місяця з дня, що настає за днем надходження запиту, із зазначенням номеру і дати запиту, на який надається відповідь (п. 15 Порядку № 1245).



Переглядів: 2111
Поширень: 0