Якщо ваша пенсія не перевищує 10 740 грн.,  то вона не оподатковується. Про це під час брифінгу поінформував представників мас-медіа регіону перший заступник начальника ГУ ДФС у Вінницькій області Олег Мартинюк. Посадовець зазначив,  що з 1 липня поточного року не оподатковуються суми пенсій, що не перевищують десять розмірів прожиткового мінімуму, який встановлено на 1 січня звітного податкового року для осіб, що втратили працездатність. Нескладний математичний підрахунок дає нам 10740 гривень (10 × 1074 грн. (таким прожитковий мінімум був на 1  січня 2016 року)).

Олег Мартинюк підкреслив, що зміни запроваджено у зв’язку з набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій».

«Податком на доходи фізичних осіб та військовим збором не оподатковуються суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону), розмір яких не перевищує, цьогоріч, у розрахунку на місяць, 10740 гривень. Якщо ж фізична особа  матиме пенсію більшу за встановлену норму, то вся сума перевищення є об’єктом оподатковування податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%», – зазначив Олег Мартинюк.

Утім,  як роз’яснив посадовець, зазначене нововведення не розповсюджується на певні категорії громадян. Так, не оподатковуватимуться пенсії, які отримують учасники бойових дій, інваліди війни та особи, на яких поширюється чинність ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Загалом від оподаткування пенсій на Вінниччині у минулому році до відповідних бюджетів надійшло 18 млн. 93,4 тис. грн., а за січень-червень поточного року –  5 млн. 798,3 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб.



Переглядів: 2235
Поширень: 0