Програма житлових субсидій є першою великомасштабною адресною програмою соціального захисту населення України та ключовим елементом соціальної політики в країні.

Починаючи з жовтня 1994 року постановами Кабінету Міністрів України було розпочато поетапне підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги до рівня повного відшкодування фактичної вартості цих послуг. Підвищення тарифів вимагало забезпечення адекватного соціального захисту малозабезпечених родин.

До підвищення тарифів платежі населення покривали лише 4% собівартості послуг і, як правило, не перевищували 5% доходів споживачів. Решту (96%) комунальним підприємствам – надавачам послуг відшкодовувала держава.

Субсидії є негрошовою формою допомоги сім’ям в оплаті утримання житла, холодного і гарячого водопостачання, газо- та теплопостачання, водовідведення і електроенергії, вивезення побутового сміття, а також на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Право на допомогу за Програмою житлових субсидій має будь-яка сім’я, витрати якої на житло, комунальні послуги, паливо в межах встановлених норм користування і споживання перевищують 15% та 20% сукупного доходу.

Щомісячно близько 25 тис. сімей області отримували субсидії на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, що складало в середньому 4 % від загальної чисельності сімей в області. Більше половини (54% у грудні 2009р.) сімей – отримувачів субсидій проживають у сільській місцевості.

Середня сума призначеної субсидії на кожну сім’ю у 2009 році становила - 145 грн. ( найбільша сума у листопаді місяці 149 грн.., найменша – у квітні місяці - 11 грн.)

Допомогу на придбання твердого палива і скрапленого газу готівкою у січні – грудні 2009 року отримали 42 тис. сімей області, з яких більше 90% сільські мешканці. В порівнянні з відповідним періодом 2008 року кількість сімей, які отримали допомогу, зменшилась на 32%.

Середня сума призначеної субсидії на одну сім’ю у грудні 2009р. становила 453 грн. (у грудні 2008р. – 677 грн.).


Переглядів: 3185
Поширень: 0