Вінницька митниця ДФС нагадує, що з 1 серпня, на всіх українських митницях упроваджено електронну систему обміну даних за принципом „Єдиного вікна”. Ця процедура передбачає здійснення усіх видів контролю, зокрема, митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного тощо, за допомогою електронного обміну даними.

Таким чином, печатки і штампи державних органів на паперових документах, замінили електронні відмітки у спільній базі. Час на погодження контролюючими органами обмежено 4-ма години. В іншому випадку застосовується принцип „мовчазної згоди”, тобто, інформаційна система автоматично формує рішення про здійснення відповідного виду державного контролю,. Це рішення буде підставою для завершення митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України.

Утім на Вінницькій митниці ДФС звертають увагу суб’єктів сфери ЗЕД на те, що у разі відсутності інформації в інформаційній системі повідомлення та наявності технічних помилок в направленні такого повідомлення, принцип „мовчазної згоди”, не діє. Натомість митний контроль та митне оформлення товарів, до яких застосовуються державні види контролю, здійснюється в установленому порядку без застосування принципу „єдиного вікна” із наступним засвідченням результатів їх проведення на товаросупровідних документах, що передбачено статтею 319 Митного кодексу України.



Переглядів: 2694
Поширень: 0