Правовий статус житлово-будівельних кооперативів визначається Цивільним кодексом України і Законом України від 10 липня 2003 року № 1087 «Про кооперацію», а правила оподаткування їх діяльності прописані у розділі ІІІ Податкового кодексу. Механізм оподаткування ЖБК насамперед залежить від того, віднесено такий кооператив до неприбуткових організацій чи ні.

Якщо житлово-будівельний кооператив, який створюється внаслідок об'єднання фізичних осіб на основі членства, надає послуги своїм членам, не маючи на меті одержання прибутку, такий ЖБК відноситься до когорти неприбуткових організацій у випадку відповідності вимогам діючого законодавства та включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Так, обов'язковою умовою є використання своїх доходів виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети та напрямів діяльності, визначених установчими документами. Статус неприбутковості надається з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом). ЖБК не сплачують податок на прибуток з будь-яких доходів, отриманих ними у межах статутної діяльності, за умови, що такі доходи використовуються ними виключно для фінансування видатків на їх утримання, реалізації мети та напрямів діяльності, визначених установчими документами, та за умови, що не здійснюється розподіл доходу серед членів такого кооператива, його працівників та інших пов'язаних з ними осіб.

Житлово-будівельні кооперативи, які не відповідають нормам законодавства щодо набуття статусу неприбутковості, є платниками податку на прибуток на загальних умовах, відповідно, подають фінансову і податкову звітність та сплачують податок на прибуток у загальновизначеному порядку.

Відділ комунікацій ГУ ДФС у Вінницькій області



Переглядів: 2082
Поширень: 0