Сьогодні під час засідання виконавчого комітету було представлено проект міського бюджету на наступний рік. У видатки міського бюджету закладено збільшення коштів на харчування маленьких вінничан у дитячих садочках в середньому на 20 %, Також – зростання мережі ДНЗ, відкриття додаткових класів у школах. Щодо галузі охорони здоров’я у бюджеті передбачені кошти на придбання сучасного обладнання, забезпечення хворих на артеріальну гіпертензію необхідними гіпертензивними ліками за пільговими рецептами тощо. Також у планах – будівництво та реконструкція різних об’єктів, поточні та капітальні ремонти житла, дворів, встановлення дитячих майданчиків тощо.

У 2017 році Вінниця матиме третій бюджет, сформований в умовах фінансової децентралізації. Проте, він має свої особливості. Якщо перелік доходів, які будуть зараховуватися до бюджету в 2017 році, не змінюється, то видаткова частина, завдяки проекту змін до Бюджетного кодексу України, поповнилась додатковими видатками. В освіті – це утримання загальноосвітніх навчальних закладів, які в 2016 році фінансувалися за рахунок освітньої субвенції. В охороні здоров’я – за рахунок міського бюджету в 2017 році будуть оплачуватися енергоносії та комунальні послуги. Решта видатків на утримання закладів охорони здоров’я, як і раніше, буде фінансуватися за рахунок медичної субвенції.

«Для забезпечення ефективності використання коштів, відповідно до Положень Бюджетного кодексу України, бюджет 2017 року сформовано і буде виконуватися за програмно-цільовим методом. Це метод управління бюджетними коштами для досягнення конкретних результатів. Він передбачає оцінку ефективності використання коштів. З метою залучення громадськості до бюджетного процесу, підвищення його прозорості і публічності в поточному році за ініціативою громадських організацій міською радою затверджено Бюджетний регламент, на виконання положень якого на початку бюджетного процесу створено Робочу групу з питань формування проекту рішення міської ради про міський бюджет 2017 року», – каже директор департаменту фінансів Наталія Луценко.

Міський бюджет за доходами сформовано в обсязі 3803,4 млн грн із зростанням до 2016 року на 31%. Основними бюджетоутворюючими податками в 2017 році залишаються: податок на доходи фізичних осіб, плата за землю, акцизний податок, єдиний податок. Від ПДФО планується отримати 1064,8 млн грн із зростанням до поточного року на 41,5%, що відповідає темпам зростання фонду оплати праці. Трансферти з державного та обласного бюджетів надійдуть до бюджету в сумі 1839,2 млн грн і зростають порівняно з 2016 роком в 1,4 рази. Згідно з проектом Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» місту передбачено 8976,0 тис.грн субвенції з державного бюджету на реформування регіональних систем охорони здоров’я для реалізації спільно з Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Видатки бюджету пропонується затвердити в сумі 3794,3 млн грн із зростанням до поточного року на 32,7%. Щодо структури видатків загального фонду, то майже 83% направляється на фінансування трьох основних галузей – освіти, охорони здоров’я та соціальний захист і соціальне забезпечення. Видатки на утримання установ освіти в 2017 році зростають на 38,3%. Їх пропонується затвердити в обсязі 845,8 млн грн.

Бюджетом передбачено підвищення грошової норми видатків на харчування дітей в ДНЗ в середньому на 20%. Для хлопчиків та дівчаток до 3-х років - з 13 грн до 15 грн; з 3-х років до 6-ти – з 18 грн до 23 грн. Також враховано кошти на зростання мережі садочків: відкриття 3-х нових ДНЗ на 30 груп (900 місць) і, відповідно, додаткове введення 179 штатних одиниць. У школах міста заплановано додатково відкрити 56 класів і, відповідно, ввести 153 ставки. Крім того, передбачені кошти на придбання обладнання, капітальний ремонт приміщень закладів.

У 2017 році очікується зростання видатків на соціальний захист майже в 1,5 рази. Обсяг видатків визначено в сумі 1 251 млн грн. З них на виконання державних програм соціального захисту за рахунок субвенцій з державного бюджету передбачено 1 197,6 млн грн. «Ці кошти, а саме, 1 мільярд 197 мільйонів гривень, забезпечує держава в частині пільг, субсидій та допомоги. І якби міська рада прийняла свого часу мораторій на тарифи, ці гроші потрібно було б виділити з міського бюджету», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Бюджет галузі охорони здоров’я у 2017 році зросте на 31 відсоток. Ним, серед іншого, передбачено придбання лікувального харчування для дітей, хворих на фенілкетонурію, безоплатне зубопротезування пільгових категорій громадян, забезпечення хворих медикаментами за пільговими рецептами. Також – забезпечення хворих на артеріальну гіпертензію, які користуються правом отримання субсидій, необхідними гіпертензивними ліками за пільговими рецептами. Кошти будуть направлені й на інформатизацію закладів вторинного рівня та впровадження електронної медичної картки пацієнта, придбання обладнання, капітальний ремонт закладів.

На утримання і функціонування транспорту в бюджеті заплановано майже 75,0 млн грн, це на 10,2% більше за показник 2016 року. «Держава на сьогодні не забезпечує фінансовим ресурсом пільгові перевезення, і міський бюджет знаходить ресурс в розмірі 48 мільйонів гривень у 2016 році і 54 мільйони у 2017 році власних надходжень і частково фінансує транспортну компанію в частині перевезень пільгових категорій громадян і в тому числі пенсіонерів», – каже Сергій Моргунов.

Очікується, що видатки бюджету розвитку, порівняно з поточним роком, зростуть на 19,1%. «На 2017 рік ми передбачаємо досить серйозні видатки в частині будівництва та реконструкції різних об’єктів, тому плануємо збільшення бюджету розвитку. Два роки тому ми могли про таке лише мріяти. А це – фактично розвиток всіх напрямків життєдіяльності міста, основний акцент потрібно робити на енергозбереженні, соціальній сфері, галузі охорони здоров’я та питаннях, що пов’язані з розвитком інфраструктури», – зауважив Сергій Моргунов.



Переглядів: 2976
Поширень: 0