Про це повідомляє Головне управління ДФС у Вінницькій області близько сорока шести тисячам фізичним особам-підприємцям Вінниччини, які в 2016 році працювали на  загальній системі оподаткування. Тобто, незалежно від того провадилася діяльність чи ні, подання декларації є обов’язковим. Окремо звертаємо увагу про обов’язок звітування суб’єктів господарювання, які в 2016 році призупинили свою діяльність у держреєстратора. Адже зняття з обліку ФОПів-загальників здійснюється контролюючими органами на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, лише після проведення передбачених законодавством перевірок платників, звірення розрахунків та проведення остаточного розрахунку. До виконання вказаних процедур така особа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність в частині діяльності, яка здійснювалася нею як підприємцем.

Підпунктом 49.18.5 Податкового кодексу передбачено, що  декларація про майновий стан і доходи фізичними особами – підприємцями, які обрали загальну систему оподаткування подається прoтягoм 40 календарних днів по закінченню звітного року до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси. Поряд з доходами від підприємницької діяльності в ній мають зазначатися й інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також,  за наявності,  право на податкову знижку. До декларації обов’язково заповнюється додаток Ф2 «Розрахунок податкових зобов'язaнь з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою осoбою».

Окрім того нагадаємо, що з  01.01.2016р. підприємці на загальній системі оподаткування розраховують та сплачують авансові платежі з ПДФО згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом, тобто до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня. При цьому авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується (п.п.177.5.1 п.177.5 ст.177 ПКУ). Враховуючи зазначені законодавчі норми,  авансові платежі з ПДФО протягом року формуються у платника податку в інтегрованій картці платника (далі – ІКП) як переплата, а нарахування податкових зобов’язань здійснюються за даними Декларації за відповідний звітний (податковий) період. При цьому платник податків визначає суму ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету, за результатами звітного (податкового) року у рядку 1.1 додатку Ф2  до Декларації, яка переноситься до графи 6 рядка 10.7 Декларації.

Інформаційно платник податків в рядках 1.2 – 1.4 додатку Ф2 до Декларації зазначає суму сплачених авансових платежів з ПДФО; залишок суми ПДФО, що підлягає сплаті або поверненню з урахуванням сплачених авансових платежів, при цьому такі показники в ІКП платника податків не відображаються.

Довідково повідомляємо,  що звітувати підприємцям потрібно за новою формою податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженою  наказом Мінфіну  від 15.09.2016 року № 821, яка набрала чинності з 31.12.2016р.

Подати декларацію можна на паперових носіях, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (не пізніше, ніж за 10 днів до кінцевого терміну подачі звітності) або в електронному вигляді  з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису.

Фахівці Головного управління ДФС у Вінницькій області радять не зволікати з поданням декларацій, адже за кожне неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи фізичними особами-підприємцями передбачена штрафна санкція в розмірі 170 гривень.

Пам"ятка "Декларування доходів громадян – 2017. Підприємці на загальній системі оподаткування"



Переглядів: 2530
Поширень: 0