Головне управління ДФС у Вінницькій області інформує платників акцизного податку про обов’язок складання та реєстрації акцизних накладних при реалізації пального.

Нагадаємо, що акцизна накладна складається платником податку в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального  та  підлягає реєстрації  у Єдиному реєстрі акцизних накладних  протягом п'ятнадцяти календарних днів, наступних за датою її складання.

Формою акцизної накладної та Порядком її заповнення визначені особливості складання акцизної накладної, зокрема, при використанні пального для власного споживання.

Так, у верхній лівій частині акцизної накладної, яка не надається отримувачу пального, зазначається тип причини 3 «пальне відвантажено з метою власного споживання» (п. 4 р. II Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 25.02.2016р. № 218). Окрім того, у рядку "Особа - отримувач пального" зазначається "Неплатник", а до рядка "юридична особа - код за ЄДРПОУ отримувача пального; для фізичної особи - прізвище, ім'я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта" вноситься умовний код "1000000000".

Отже, якщо суб'єкт господарювання зареєструвався як платник акцизного податку з реалізації пального, такий суб'єкт у терміни, визначені ПКУ, зобов'язаний складати акцизні накладні на обсяги пального, використаного для власних потреб, та реєструвати їх у Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Додамо, що за порушення порядку реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до таких накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних застосовуються штрафні санкції відповідно до ст.120² ПКУ.

Також варто пам’ятати, що реєстрація акцизних накладних в Єдиному реєстрі автоматично зменшує в Системі електронного адміністрування реалізації пального обсяг пального, на яке платник має право зареєструвати акцизні накладні та/або розрахунки коригування. Зміна цього показника здійснюється протягом операційного дня, що настає за днем отримання документів, на підставі яких цей показник перераховується, зокрема, реєстрації акцизної накладної (п. 30 р. IV Порядку електронного адміністрування реалізації пального, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2016р. № 113).



Переглядів: 2069
Поширень: 0