Близько двох тисяч сільськогосподарських товаровиробників Вінниччини мають можливість підтвердити або обрати четверту групу платника єдиного податку. Зробити це потрібно у термін – не пізніше 20 лютого поточного року.

Для обрання спрощеної системи оподаткування сільгоспники мають подати наступний пакет документів:

  • загальну податкову декларацію  на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок, — контролюючому органу за своїм місцезнаходженням;
  • звітну податкову декларацію на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки — контролюючому органу за місцем розташування земельної ділянки;
  • розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва — контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок;
  • відомості (довідку) про наявність земельних ділянок — контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Додамо, що форми Декларації платника єдиного податку 4 групи та додатка «Відомості про наявність земельних ділянок» затверджені наказом Мінфіну України від 19.06.15р №578, а Розрахунок частки   с/г товаровиробництва складається за формою, затвердженою наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 р. № 772 (зі змінами та доповненнями від 29.03.2016р. в редакції наказу №108).

Звертаємо увагу, якщо земельні ділянки знаходяться в межах одного району, але за різними кодами КОАТУУ, (класифікатор об’єктів адміністративно-територіального устрою України) с/г підприємство подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому  обліку) загальну декларацію єдинника 4 групи, а звітні декларації – до контролюючого органу у відповідному районі, окремо за кожним КОАТУУ.

Нагадаємо,  основною умовою перебування на четвертій групі єдиного податку є дотримання платниками частки сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік, яка має дорівнювати або перевищувати 75%, а також обмежень, які прописані в пп.291.5¹ ПКУ.

Варто зазначити, що сільськогосподарські товаровиробники, утворені шляхом злиття, приєднання чи перетворення можуть бути платниками податку в рік утворення чи в рік перетворення, а новоутворені або утворені шляхом поділу, виділення - лише з наступного року.

При визначенні податкових зобов’язань із єдиного податку четвертої групи на 2017 рік необхідно звернути увагу на правильність відображення у податковій звітності об’єкта та бази оподаткування, а також ставок єдиного податку.

Зокрема, об’єктом оподаткування  є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебувають у власності сільгосптоваровиробника або надана йому в користування, у т.ч. на умовах оренди.

Щодо бази оподаткування - це  нормативна грошова оцінка 1 гектара сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень) та земель водного фонду  з урахуванням коефіцієнта індексації тощо.

Статтею 289 ПКУ передбачено, що коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель визначається виходячи із значення індексу споживчих цін за попередній рік, який за інформацією Державної служби статистики України за 2016 рік становив 112,4 % (лист Мінфіну від 19.01.2017 №31-11150-09-10/1342).  

Податкового кодексу України.



Переглядів: 2314
Поширень: 0