Підсумки виконання бюджету за І квартал поточного року вказують на суттєве зростання як доходів, так і видатків по відношенню до показників 2016 року. Про цей сьогодні під час чергового засідання виконавчого комітету міської ради розповіла директор департаменту фінансів Наталія Луценко.

Порівняно з минулим роком доходи міського бюджету за перший квартал 2017 зросли на 48 відсотків і склали 990,6 млн грн. Основними бюджетоутворюючими податками загального фонду є податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок, плата за землю, акцизний податок, які закумулювали 94 відсотки всіх власних доходів загального фонду. Щодо трансфертів з державного бюджету, то основними є соціальні субвенції, освітня та медична субвенції.

«По всіх власних доходах загального фонду забезпечено виконання плану І кварталу та досягнуто значного зростання порівняно з минулим роком. Зокрема, ПДФО – надходження склали 234,4 млн грн та порівняно з минулим роком зросли на 46 відсотків. Це відбулося за рахунок збільшення кількості працюючих, розміру середньомісячної заробітної плати та, відповідно, фонду оплати праці», – розповіла директор департаменту фінансів Наталія Луценко.

Від акцизного податку надійшло 30,6 млн грн, що на 12 відсотків більше, ніж минулого року. Від єдиного податку до бюджету надійшло 78,8 млн грн, що на 38 відсотка більше, ніж у минулому році. Це відбулося за рахунок збільшення кількості платників, а також зростання обсягу доходів платників ІІІ групи.

В результаті надання послуг Прозорими офісами до бюджету надійшло 6,4 млн грн, що на 55 відсотків більше, ніж у минулому році. Це є результатом передачі органам місцевого самоврядування повноважень щодо державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Адміністративний збір за надання цих послуг зараховується до міського бюджету, починаючи з квітня 2016 року.

Видатки бюджету за звітний період склали 868,4 млн грн, в тому числі по загальному фонду 791,7 млн грн, що на 52 відсотки більше, порівняно з минулим роком. Це забезпечило стабільне функціонування галузей бюджетної сфери, житлово-комунального господарства та міського транспорту. Характерною рисою видаткової частини бюджету є її соціальна спрямованість, що підтверджується досить високим відсотком видатків, які направляються на соціальний захист населення, соціальне забезпечення, утримання закладів соціально-культурної сфери. Кошти бюджету на соціальний захист населення направляються як на фінансування державних, так і міських програм.

Наряду з поточними видатками бюджету, які забезпечують стабільне функціонування галузей, частина коштів міського бюджету використана на розвиток. А саме, на будівництво і реконструкцію об’єктів комунальної власності, на капітальні видатки житлово-комунального господарства, на капітальний ремонт і придбання обладнання для закладів бюджетної сфери.

«Динаміка бюджету не погана, і це, в першу чергу, завдяки діям Уряду щодо підняття мінімальних зарплат. Показники надходження до бюджету збільшуються. Аналогічно, збільшується й видаткова частина на соціальну сферу, розвиток спорту, капітальне будівництво, заробітні плати тощо. Потрібно працювати в цьому напрямку й далі. Дуже важливо застосовувати кошти бюджету ефективно, адже це кошти в першу чергу територіальної громади міста Вінниці», – каже міський голова Сергій Моргунов.



Переглядів: 2142
Поширень: 0